Herdenken van de Holocaust


In de jaren ‘90 van de vorige eeuw werd de bevrijdingsdag van Auschwitz uitgeroepen tot herdenkingsdag van alle slachtoffers van de Nazi’s. In 2005 riep de voorzitter van de Verenigde Naties op tot het instellen van Holocaust Memorial Day rond de herdenkingsdag op 27 januari. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.

Auschwitz

Op 27 januari 1945 werd concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de geallieerden bevrijd. Het kampencomplex bij Auschwitz was het grootse in zijn soort. De Nazi’s vermoordden in dit kamp  tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti van alle nationaliteiten. Uit Nederland werden tijdens de oorlog bijna 60.000 Nederlandse Joden en 245 Roma en Sinti naar Auschwitz gedeporteerd. De meeste van hen werden direct na aankomst in de gaskamers vermoord.

Holocaust Memorial Day

Elk jaar in januari worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd op scholen, universiteiten, in herinneringscentra, bij monumenten, in bibliotheken en in buurthuizen. Jongeren spreken zich uit tegen discriminatie en uitsluiting en leren over vervolging en massamoord tijdens de Holocaust en andere genociden.

Voor het NiOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies heeft de Holocaust Memorial Day tot doel jongeren tussen de 15 en 25 jaar leren over de Holocaust en andere genociden. Door kennis over te dragen willen zij bijdragen aan waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme en waarschuwen voor de enorme gevolgen daarvan.

(Bovenstaande tekst in afkomstig van de website van NIOD).

Limburg

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, bevrijd werd. Tijdens dit bijzondere kroonjaar wordt er in Limburg uitgebreid herdacht. Met vele herdenkingen, monumenten en exposities wordt op gepaste wijze aandacht gegeven aan de verschrikkingen van de Holocaust.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is er, om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT.

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari 2020 wordt het tijdelijk lichtmonument onthuld in gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid (informatie afkomstig van de website van Nationaal Comité 4 en 5 mei).

Als onderdeel van dit landelijke initiatief zullen ook verschillende Limburgse gemeentes een tijdelijk lichtmonument onthullen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. Meer informatie en foto's van de lichtmonumenten in Limburgse gemeentes volgen later!