Ope­nings­week­end 75 jaar be­vrij­ding Lim­burg


Op 12 september 1944 passeerden de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens in Mesch. Het eerst bevrijde dorp van Nederland was een feit. Twee dagen later op 14 september staken de manschappen van Old Hickory de Maas over naar de westelijke oever van Maastricht, en werd ook de eerste Nederlandse stad bevrijd. Daarmee brak een nieuwe periode van vrijheid aan die inmiddels 75 jaar duurt.

Uit dankbaarheid voor de vrijheid van nu is een programma opgesteld als herdenking aan de gebeurtenissen van toen. De Provincie Limburg, gemeente Maastricht en gemeente Eijsden-Margraten staan hiervoor aan de lat. Vanaf het vrij toegankelijke openingsweekend van 12 tot en met 15 september tot aan de slotmanifestatie op 3 maart, barsten in Limburg tal van activiteiten los om de bevrijding van Limburg te herdenken en vieren. Een overzicht van alle activiteiten hebben we verzameld op een aparte pagina op deze website.

12 september 2019

In Mesch zetten 75 jaar geleden de eerste geallieerden voet op Nederlandse bodem. Manschappen van de 30ste Amerikaanse infanterie, bijgenaamd de ‘Old Hickory’, overschreden op 12 september om 10.00 uur de Nederlands-Belgische grens. Dit historische moment was de start van een omvangrijke bevrijdingsroute door Limburg die uiteindelijk tot 3 maart 1945 heeft geduurd. Uit dankbaarheid voor de bevrijders vindt een herdenking plaats op 12 september in Mesch.

13 september 2019

Op de dag waarop het oostelijk deel van Maastricht, hoofdstad van Limburg, 75 jaar geleden is bevrijd vindt een herdenking plaats bij het Limburgs Bevrijdingsmonument op het Koningsplein in Maastricht. Dit monument van Charles Eyck is een plek van verbroedering, vrijheid en overwinning en herinnert ons aan de feestvreugde van de dag dat de oorlog is beëindigd en het Amerikaanse leger ons land binnentrok. Er vindt een kranslegging plaats ter ere van de gevallenen en aansluitend het openluchtspel Liberation, gevolgd door een bevrijdingsbal in de open lucht.

14 september 2019

Op 14 september 1944 stak de roemruchte 30ste Amerikaanse Infanteriedivisie, bekend als Old Hickory, de Maas over om ook het westelijk deel van Maastricht te bevrijden. Daarmee was de bevrijding van de eerste Nederlandse stad een feit. Op de plek waar de militairen met een bootje de Maas overstaken staat het Old Hickory monument van Appie Drielsma. Bij dit monument vindt op 14 september 2019 na aankomst van het bevrijdingsvuur een herdenkingsbijeenkomst plaats. Aansluitend vertrekt een feestelijke bevrijdingsparade met historische voertuigen en veteranen naar het stadscentrum.

15 september 2019

Dit jaar viert en herdenkt Limburg 75 jaar bevrijding. Het Liberation Concert is een muzikaal eerbetoon aan onze bevrijders dat jaarlijks op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten weerklinkt. Onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss, brengen philharmonie zuidnederland, Studium Chorale en het Brabant Koor Gustav Mahlers’ tweede symfonie ten gehore.

De tweede symfonie is een monument, een pronkstuk in de muziekliteratuur maar bovenal allesomvattend. In anderhalf uur stelt Mahler u bloot aan een achtbaan van emoties. Het is een worsteling met het bestaan, het hoe en waarom van de mensheid. Mahler laat u stilstaan bij de overledenen, maar roept uiteindelijk op tot wederopstanding, hoop en eeuwig leven.