Bevrijdingstocht Gulpen-Wittem


Datum
Plaats in agenda
Locatie
Gemeente Gulpen-Wittem
Omschrijving

75 jaar bevrijding in Limburg wordt in gemeente Gulpen-Wittem gevierd met onder andere een bevrijdingstocht door de tien kerkdorpen.

Meer informatie

Bevrijdingstocht

Op 14 september 2019 vieren we dat we 75 jaar bevrijd zijn. Met 15 historische voertuigen van de Naoorlogse Legervoertuigen Vereniging Limburg rijdt gemeente Gulpen-Wittem door hun tien kerkdorpen. De route is zo uitgestippeld dat elk kerkdorp aangedaan wordt.

In Mechelen vindt de start plaats met een plechtigheid op het schuttersterrein, waaraan alle verenigingen deelnemen. De stoet vertrekt daarna naar Epen waar ze opgewacht wordt door de schutterij en in optocht gaat het naar het patronaatsplein. In Slenaken wordt om 11.15 uur de colonne ontvangen bij de kerk door Fanfare ‘Berg en  Dal'. Daar wordt door Engelse en Amerikaanse familieleden een gedenkteken onthuld. Om 12.00 wordt er bij 'A gen Inge' in Reijmerstock geluncht. Fanfare St. Franciscus verzorgt hier het muzikale gedeelte. In Gulpen is er een muzikaal ontvangst bij 'de Fontijn'. In het brouwerslokaal wordt met een speciaal gebrouwen bier een toost uitgebracht op de vrijheid. De colonne vertrekt via Partij-Wittem naar Wahlwiller/Nijswiller. Het plein voor de kerk biedt de mogelijkheid voor het opstellen van een muziekkorps en de voertuigen. Via Eys komen we bij het Eyserbos, Hier wordt gestopt en vertelt Marc Hermans aan de buitenlandse gasten dat zich hier in de oorlog een radarpost bevond, waar de vader van twee Amerikaanse gasten het afweergeschut bediende. De stoet vervolgt zijn weg en stopt bij de kruising Dikkebuikseweg om een bloemetje te leggen bij een recent geplaatste gedenkplaat voor een gesneuvelde Amerikaanse soldaat. Om  16.15 uur komt de stoet aan in Wijlre  waar de schutterij St. Maternus met een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur een plaquette onthult. Daarna vertrekt de colonne, vooraf gegaan door de schutterij, naar het Wachtendonckplein waar de plechtige afsluiting plaatsvind met o.a. het optreden van Mannenkoor St. Cecilia uit Gulpen en Harmonie St Gertrudis.

toa-heftiba-435166-unsplash