Bidweg van de Sterre der Zee


Datum
Plaats in agenda
Tijd
19:00 tot
Locatie
Sterre der Zee Basiliek, Maastricht
Omschrijving

In het weekend van 14 en 15 september herdenken wij in Maastricht, dat onze stad op het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 14 september 1944, werd bevrijd.

Meer informatie

Kort daarna, in oktober 1944, namen vier Maastrichtenaren, de heren Emile Batta, André Brandsma, Robert Otten en Johan van de Ven, het initiatief van een handtekeningenactie, waarbij Maastrichtenaren uit alle parochies van de stad zich verplichtten om iedere maand op zaterdag de Bidweg van de Sterre der Zee te lopen, uit dankbaarheid voor het feit dat Maastricht in de oorlog gespaard was gebleven, en om te bidden om vrede.

In totaal 10.474 Maastrichtenaren uit alle parochies hebben toen hun handtekening geplaatst, en hebben zich zodoende ieder persoonlijk verplicht om de Bidweg iedere maand te lopen. De initiatiefnemers kregen ook steun van de dekens van Maastricht en Wyck en van de 56 pastoors, kapelaans en paters die toen actief waren in de zielzorg.

Alle handtekeningen werden geplakt in een dikke boekband, waarbij G. Viegen een plechtige tekst kalligrafeerde. De bundel wordt nog altijd zorgvuldig bewaard in het parochiearchief van de Onze Lieve Vrouwekerk, dat berust bij het Rijksarchief in de Sint-Pieterstraat.

Het pastoraal team van de Onze Lieve Vrouwekerk heeft besloten om in het kader van de herdenking van 75 jaar Bevrijding, deze Bidweg te organiseren op zaterdag 14 september, dag van de bevrijding van Maastricht. De Bidweg is opgenomen in het programma van de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht van de herdenkingen van 75 Jaar Bevrijding en zal om 19.00 uur vertrekken vanuit de Onze Lieve Vrouwekerk, en dan de eeuwenoude route volgen: Onze Lieve Vrouweplein, Cortenstraat, Witmakersstraat, Kapoenstraat, Lenculenstraat, Bouillonstraat, Papenstraat, Bredestraat, Onze Lieve Vrouweplein en terug naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het beeld van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee wordt gedragen door het Dragersgilde en begeleid door de Broederschap van Onze Lieve Vrouw. En uiteraard iedereen zich erbij aansluiten. Er zal gebeden worden uit dankbaarheid dat Maastricht in de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven van al te ernstige schade en om vrede. Gebed voor vrede in de wereld is helaas nog altijd actueel. En we herdenken ook alle slachtoffers van het oorlogsgeweld.

Meer informatie kun je vinden op http://www.sterre-der-zee.nl/event-items/75-jaar-bevrijding-grote-bidweg/.