Concert: Stravinsky's L'Histoire du soldat


Datum
Plaats in agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
ECI Cultuurfabriek, Roermond
Omschrijving

Een soldaat verkoopt zijn viool aan de duivel in ruil voor macht en geld. Dit verhaal is eeuwenoud, maar nog altijd pijnlijk actueel. Net als de onovertroffen muziek van Igor Stravinsky. Aan de vooravond van de bevrijding van Roermond en Middelburg brengt schrijver en verteller Bart Moeyaert samen met een ensemble van philharmonie zuidnederland Iemands lief.

Meer informatie

Moeyaert schreef deze nieuwe, bejubelde bewerking van het libretto van L’Histoire du soldat op verzoek van Janine Jansen. Een moment om stil te staan bij het tijdloze dilemma van macht, geld en het materiële leven.

‘Benjamin Popov was gewoon iemands lief en iemands zoon.’ Zo begint Bart Moeyaert de aangrijpende geschiedenis van een jonge soldaat die zijn viool ruilt tegen rijkdom, maar uiteindelijk zijn hart en zijn ziel verliest. Op verzoek van violiste Janine Jansen schreef Moeyaert een nieuwe versie van L’Histoire du soldat van Ramuz, waar Stravinsky’s beroemde muziektheaterstuk is gebaseerd. De première hiervan, met Bart Moeyaert als verteller, vond plaats met een ensemble onder leiding van Janine Jansen. Iemands Lief is indringend en ontroerend zoals alleen Moeyaert kan schrijven en vraagt als vanzelf om, ook zonder de muziek van Stravinsky erbij, te worden gelezen en herlezen. Korneel Detailleur voegt er zijn beelden aan toe – en zo is, geïnspireerd door de muziek, weer een geheel nieuwe compositie van taal en beeld ontstaan. Een unieke productie die philharmonie zuidnederland uitvoert in het kader van 75 jaar vrijheid.

Meer informatie kun je vinden op www.philharmoniezuidnederland.nl.