Tekens van vrijheid
Het besef van nieuwe vrijheid bracht bij beeldend kunstenaars ook herinneringen naar boven aan de voorgaande tijd van verdriet, beklemming en onderdrukking. Neem Armando, wiens oeuvre zijn leven lang een verbeelding was van zijn oorlogservaringen met machtswellust. In de tentoonstelling is werk te zien uit de naoorlogse stromingen CoBrA, Vrij Beelden, Liga Nieuw Beelden en de Nul-beweging, met onder meer werk van Ger Lataster, Aad de Haas, Melle, Jaap Wagemaker, Wim de Haan, Jan Schoonhoven, Wim Oepts, Herman Berserik en Shinkichi Tajiri.
De bezoeker wordt meegenomen in een rite de passage, van geweld en dood, maar ook van vrijheid en plezier, van angst en depressie naar een grenzeloos optimisme. De tentoonstelling roept een wereld van parallellen op tussen verleden en heden en toont een generatie-overschrijdende visie op vrijheid.
Tekens van vrijheid toont daarnaast niet één maar vier filmpremières! De documentaire die in de volksmond de Puinfilm is gaan heten, van de makers Dré Brenneker en Baer Thiery, wordt in een nieuwe opstelling getoond. De film laat de dramatische situatie van Venlo zien na het bevrijdingsoffensief aan de Maas van oktober 1944 tot maart 1945. De tentoonstelling sluit af met een drietal korte films, gemaakt door studenten Ian Wijnands, Jonah Rijnders en Kayleigh Hanckmann waarin zij hun persoonlijke verhouding met vrijheid verbeelden.
Meer informatie kun je vinden op www.limburgsmuseum.nl/tekens-van-vrijheid/.
