Memoryspel 'Vergeet de vrijheid niet'


Datum
t/m Plaats in agenda
Omschrijving

In het kader van 75 jaar bevrijding heeft Renée van den Kerkhof, werkzaam als professioneel illustrator, een memory-spel gemaakt over de bevrijding, met als doel om dit te blijven herinneren.

Meer informatie

In 2019 en 2020 vieren we dat we alweer 75 jaar in vrijheid mogen leven en hoe ons land werd bevrijd van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. We geven die vrijheid door, aan nieuwe generaties. En wat past er beter bij “herinneren” dan een memoryspel? Geschikt voor jong en oud, om samen te spelen. Om niet te vergeten. Actief bezig zijn met “herinneren”, ook als je de oorlog zelf niet hebt meegemaakt.

Wat houdt het spel in?

Het is meer dan een doorsnee memoryspel. Lastige onderwerpen worden toegankelijk gemaakt en de spelers worden uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan over thema's als “vrijheid” of “censuur”. Aanvullende informatie vindt men in het bijgevoegde boekje. Aan elke prent is een cijfer gekoppeld en in het boekje is over de onderwerpen in chronologische volgorde te lezen. Bij bijna elke prent hoort ook een vraag of kleine opdracht, om een gesprek over dat onderwerp op gang te krijgen.

Het spel bestaat uit 45 sets (als verwijzing naar het jaar 1945), maar u hoeft niet gelijk met 90 kaarten te spelen! Kies vooral de onderwerpen waar u het over wilt hebben. Jongere kinderen (7-10 jaar) kunnen spelen met een selectie van 15 sets die niet al te moeilijke onderwerpen bespreken. Dit spel is zeer geschikt om vooral samen te spelen.

Die sets zijn trouwens niet precies dezelfde afbeeldingen, maar je zoekt een kleurenversie en een sepia-versie bij elkaar. Sepia herken je aan de bruinige grijstinten, als verwijzing naar oude foto's, Een extra uitdaging, maar vooral om ons eraan te laten denken dat veel van de onvrijheden in het verleden liggen en daar (hopelijk) ook blijven!

Voor meer informatie kun je terecht op https://www.voordekunst.nl/projecten/8111-vergeet-de-vrijheid-niet.