Moord op Sinti en Roma, de vergeten Holocaust


Datum
Plaats in agenda
Tijd
19:00 tot
Locatie
Catharinakerk Buchten, Buchten
Omschrijving

Op woensdagavond 25 september om 19.00 uur zal in de St. Catharinakerk van Buchten oud-huisarts en historicus Herman van Rens uit Beek een lezing houden met als titel “Moord op Sinti en Roma, de vergeten Holocaust”. Voorafgaand aan deze lezing zal commissaris van de Koning Theo Bovens een inleidende toespraak houden, mede in het kader van de herdenking en viering van de bevrijding van Limburg, 75 jaar geleden.

Meer informatie

Lezing Sinti en Roma

Herman van Rens zal vervolgens ingaan op de razzia op Joden en “zigeuners” (Sinti en Roma), die slachtoffers waren van de Holocaust. Mensen uit beide groepen werden vervolgd en vermoord, omdat zij, in de opvatting van de nazi’s, waren geboren als leden van een minderwaardig ras. Tussen de vervolging van Joden en van Sinti en Roma bestaan dan ook overeenkomsten, maar er zijn ook grote verschillen.

In zijn presentatie zal Herman van Rens speciaal aandacht schenken aan het wereldwijd beroemde Sintimeisje Settela Steinbach (zie foto) en haar familie. Settela was lange tijd een icoon voor de Nederlandse Jodenvervolging, totdat in 1994 werd ontdekt dat zij niet Joods was, zoals werd aangenomen, maar tot de Sintifamilie behoorde. Settela Steinbach werd op 23 december 1934 te Buchten geboren op het kampje aan “`t Hètje” en de dag erna gedoopt in de kerk van Buchten. In de vooroorlogse jaren stond de familie Steinbach met hun woonwagen regelmatig op ”`t Hètje” in Buchten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ook Settela met haar familie opgepakt. Zij werd met andere Sinti via het toenmalige doorgangskamp “Westerbork” op 19 mei 1944 per trein naar het vernietigingskamp “Auschwitz-Birkenau” afgevoerd. Daar werd zij op 31 juli 1944 omgebracht.

Musicus Martin Jaspers uit Buchten zal op het kerkorgel voor de gepaste muzikale omlijsting van deze avond zorgen. De avond, die om 19.00 uur begint en tot ca. 21.00 uur duurt, wordt georganiseerd met medewerking van de Parochiefederatie Born en de Stichting Gemeenschapshuis Buchten.