Tentoonstelling VRIJ?! Verhalen over 75 jaar (on)vrijheid


Datum
t/m Plaats in agenda
Tijd
10:00 tot 17:00
Locatie
Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht
Omschrijving

De tentoonstelling gaat over de vrijheidsbeleving van vroeger en nu. Nederland is dan wel 75 jaar vrij van oorlogsgeweld, via beelden en verhalen in de media van vluchtelingen gaat er geen dag voorbij dat we niet met oorlog geconfronteerd worden. In ‘Vrij’ zijn de (film)verhalen te zien van de mensen die zich de Tweede Wereldoorlog en de bevrijdingsjaren nog herinneren of hebben meegemaakt.

Meer informatie

Tentoonstelling VRIJ?! Verhalen over 75 jaar (on)vrijheid

Kunnen we iets leren van de geschiedenis… Dat is de grote vraag! 75 Jaar is verstreken sinds de bevrijding van Limburg. Steeds minder opa’s en oma’s kunnen vertellen over toen. Als de oorlogsgeneratie kleiner wordt, sterven de verhalen dan ook uit? Raken de herinneringen zoek? Wat weten we nog? En wat hebben we geleerd…

Niet alleen de verhalen van vroeger moeten we koesteren, ook de verhalen van nu zijn belangrijk. Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuws over oorlogen en vluchtelingen die een veilig bestaan willen. In vrijheid leven is een recht, maar helaas niet voor iedereen. 
Centre Céramique en Kumulus leggen de verhalen en de geschiedenis vast in een reeks aan activiteiten van toneelvoorstellingen, een grote tentoonstelling in Centre Céramique, luisterwandelingen in de stad tot theaterworkshops en een groot Stoepkrijtfeest op Plein 1992.

Om de verhalen van het heden en het verleden levend te houden wordt er samengewerkt met onder andere AZC, Expat center, RHCL, Liberty Maastricht, het Struikelsteentjescomité, Museum Eyewitness, Schuilkeldermuseum Maastricht en veel vrijwilligers en ooggetuigen.

Meer informatie kun je vinden op https://tentoonstelling.centreceramique.nl/vrij.