Toneelvoorstelling: 'De Laatste Getuigen'


Datum
t/m Plaats in agenda
Locatie
Oos Heim, Margraten
Omschrijving

In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg organiseren De Domijnen en Toneelgroep Maastricht de toneelvoorstelling 'De Laatste Getuigen'.

Meer informatie

In het kader van het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Limburg brengt De Domijnen in co-productie met Toneelgroep Maastricht een uniek theatraal document over deze mijlpaal in de geschiedenis. Acteurs vertellen de verhalen van ‘de laatste getuigen’, mannen en vrouwen die de bevrijding aan den lijve hebben meegemaakt. Op basis van interviewteksten geven de acteurs een stem aan de destijds jonge mensen, die hun wereld ingrijpend zagen veranderen tijdens en na de oorlogsjaren.

Op dinsdag 12 september 1944 trekken soldaten van de Amerikaanse 30ste infanteriedivisie bij het dorpje Mesch de Nederlandse grens over. Een aantal dagen later is de bevrijding van Zuid-Limburg een feit, de rest van Limburg volgt in de maanden daarna. De generatie die deze mijlpaal in de geschiedenis heeft meegemaakt sterft langzaam uit. Voor De laatste getuigen zoekt schrijver-journalist Wiel Beijer deze mensen op om hun verhalen te horen en op te tekenen. 8 getuigen, uit 8 plaatsen van Noord- tot Zuid-Limburg, 8 verhalen, vertolkt door 8 acteurs.

In het najaar van 2019, exact 75 jaar na de bevrijding van Limburg, komen de verhalen tot leven in een uniek theatraal en muzikaal programma dat speelt in de diverse Limburgse theaters. Met de getuigen aan hun zijde vertellen de acteurs de verhalen van toen. De laatste getuigen is een theatraal document van een tijd en een generatie die bijna is verdwenen.

1920_De_Domijnen_Toneelgroep_Maastricht_De_laatste_getuigen_foto_Stephan_Vanfleteren_vierkant

Credits
Tekst: Wiel Beijer
Regie: Servé Hermans en Michel Sluysmans
De Domijnen in coproductie met Toneelgroep Maastricht

De laatste getuigen is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg i.s.m. Parkstad Limburg Theaters, Theater aan het Vrijthof, Theater & Events De Maaspoort, ECI cultuurfabriek, Munttheater, Schouwburg Venray en Gemeente Margraten.