Zoeken in de index
Op 4 mei wordt bekend gemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”. Hiermee is ook bekend welke foto’s uit limburg hiervan deel uit maken. Alle provincies hebben bijgedragen aan “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”. Er is onderzoek gedaan in archieven en particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was.
Voor het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ van het NIOD heeft gouverneur Theo Bovens één speciale Limburgse bevrijdingsfoto uitgekozen als zijn favoriet. De gouverneur heeft zijn keuze laten vallen op de foto genaamd ‘Headquarter Oklahoma’. De gebeurtenis die op de foto afgebeeld staat, was een historisch moment voor Maastricht. Vanaf 1 oktober 1944 werd het Veldeke College in Maastricht namelijk door het Amerikaanse Negende Leger in gebruik genomen als hoofdkwartier. Hier werd, door onder andere de Amerikaans Generaal Eisenhower en de Engelse Veldmaarschalk Montgomery, gesproken over de strategie om Duitsland binnen te vallen en tot overgave te dwingen. Het Veldeke College diende uiteindelijk tot augustus 1945 als hoofdkwartier.
4 en 5 mei gaan dit jaar niet door. Uitgerekend 75 jaar nadat we onze vrijheid terugkregen, moeten we op zoek naar een aangepaste manier van herdenken & vieren. Zo zal dit jaar op 4 mei noch de Dam, noch onze Limburgse pleinen, vollopen met mensen. Enkel de Koning zal daar dit jaar staan om te spreken. En op 5 mei valt er alleen in de beslotenheid van ons huis iets te vieren; niet samen op het Limburgs Bevrijdingsfestival in Roermond. Gisteren is immers besloten dat we tot 1 juni écht niet meer samen kunnen zijn. Niets gaat nog door. Nergens in Nederland, nergens in Limburg.
Vrijheid is nooit af. Ook 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn we nog steeds zoekende naar een evenwicht tussen individuele vrijheid en het maatschappelijk belang. Tussen jezelf kunnen zijn en rekening houden met de ander. Die zoektocht is nu actueler dan ooit, nu er van ons gevraagd wordt dat we verantwoordelijkheid nemen om voor elkaar te zorgen. In de vandaag verschenen bundel 'De stand van vrijheid. Vrijheid in Nederland 75 jaar na de bevrijding' wordt verkend hoe de Nederlandse bevolking vrijheid beleeft en hoe men er in de dagelijkse praktijk vorm aan geeft.
Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.
Naar aanleiding van de extra maatregelen die op 23 maart door de Rijksoverheid zijn afgekondigd, zoekt het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar een passende alternatieve invulling van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Bij de Dodenherdenking kan geen publiek aanwezig zijn. In overleg met de gemeente Amsterdam wordt een passende invulling gezocht. De veertien Bevrijdingsfestivals kunnen in verband met de nieuwe maatregelen helaas geen doorgang vinden. Het Nationaal Comité doet een beroep op betrokken overheden, sponsors en partners om te doen wat in hun vermogen ligt om de organisaties van de Bevrijdingsfestivals te blijven steunen op weg naar 5 mei 2021.
Gezien de richtlijnen die de overheid hanteert met betrekking tot het Coronavirus en de Nederlandse volksgezondheid heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloten dan de Vrijheid-express, ook in Limburg, onder deze omstandigheden helaas geen doorgang kan vinden. Voor de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei wordt momenteel een vorm ontwikkeld die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden.
Op dinsdagavond 3 maart 2020 vond in Venlo de slotviering van 75 jaar bevrijding in Limburg plaats. In een intens spektakel van 75 minuten werden de 870 aanwezigen op de Markt en de tv-kijkers (live op L1) meegenomen naar de oorlogsjaren. Het verhaal van de oorlog en de bevrijding werd verteld door middel van interviews, muziek en beelden die op de gebouwen werden geprojecteerd. De voorstelling eindigde met Danse Ôs Vreej, een lied dat Lex Uiting schreef op basis van de oorlogsverhalen van zijn oma.
Maandenlang werd in de hele provincie op een feestelijke manier teruggeblikt op het einde van de Tweede Wereldoorlog in Limburg. Dinsdag 3 maart wordt in Venlo de slotmanifestatie gehouden, 'Heel Limburg is vrij'. Een avond vol indrukwekkende verhalen, muziek, theater en groots visueel spektakel. Het begin van de provinciale vieringen en herdenkingen was op 12 september 2019 in Mesch, Zuid-Limburg. Mesch werd 75 jaar geleden als eerste bevrijd door de geallieerden. Venlo werd op 1 maart 1945 verlost van de Duitsers. Twee dagen later werd het laatste stuk grond van de provincie bevrijd: Arcen en Wellerlooi.
De Limburgse bevolking viert dit jaar 75 jaar vrijheid in Limburg. Met talloze activiteiten herdenken we de bevrijding en vieren we de waardevolle vrijheid die hier het gevolg van is. Het is niet alleen herdenken en vieren, maar zeker ook bewust worden. Bewust worden van onze huidige vrijheid en erbij stil te staan dat deze niet vanzelfsprekend is. In de onderstaande video's vertellen Lex Uiting, Tom Dumoulin en Marit Brugman wat vrijheid voor hen betekent.