App Limburg Bevrijd(t): al spelend bevrijden


Limburg Bevrijd(t) is een door de provincie gefinancierd project voor de 75 jaar bevrijding van Limburg. In de app gaan gebruikers op een speelse manier Limburg bevrijden en leren zij meer over bepaalde gebeurtenissen tijdens de bevrijding. De app ‘ Limburg Bevrijd(t)’ is gratis te downloaden in de Google Playstore en de Apple store.

Het verhaal van de oorlog, de bezetting en de bevrijding moet levend blijven. Dus zul je nieuwe generaties steeds weer dat verhaal moeten vertellen. Het liefst op hun manier. Dat betekent voor de huidige opgroeiende generatie met een app. De provincie Limburg gaf spelontwikkelaar BadDice uit Heerlen de opdracht om zo'n app te ontwikkelen. En die is nu te downloaden.

Bevrijden


Het gaat om een spel waarin je iedere Limburgse gemeente aan de hand van vragen en opdrachten moet bevrijden. Met foto's en geluidsfragmenten wordt de speler langs alle belangrijke gebeurtenissen geleid. "Aan het eind van het spel krijgt de speler een goede indruk van wat zich in die dagen tussen september 1944 en mei 1945 heeft afgespeeld in onze provincie", zegt Ricardo Frederiks van BadDice. Hij is een van de ontwikkelaars van de app.

"Je kunt natuurlijk allerlei evenementen organiseren, maar vergeet niet dat jongeren vooral met hun smartphone bezig zijn, zelfs tijdens de geschiedenisles. Dus dan is zo'n app dé manier om ze een beetje geschiedenis bij te brengen. En vooral in deze coronatijd is geschiedenisles via een app vanaf de bank thuis erg welkom."

Samenwerking

De quizzen zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Liberation Route Europe en bevatten de audiofragmenten van hun ‘Luisterkeien’ die door Limburg staan verspreid. Er zitten ruim 100 vragen over de zogeheten Liberation Route in de app, en 16 fotopuzzels. Het spel voor jong en oud is ontwikkeld door het gamebedrijf Baddice.

De volgorde waarin de gemeentes beschikbaar worden gesteld in de app is ook de volgorde waarin de gemeentes in werkelijkheid zijn bevrijd. Er is in de app een tijdlijn te zien die vooruit gaat naarmate er meer gemeentes worden bevrijd. Doel van het spel is vooral om bewustwording bij de jongere generatie te creëren over de geschiedenis, aldus de makers.

Informatie afkomstig van Limburg Bevrijd(t), De Limburger en 1Limburg.