In beeld: slotviering 75 jaar bevrijding Limburg


Op dinsdagavond 3 maart 2020 vond in Venlo de slotviering van 75 jaar bevrijding in Limburg plaats. In een intens spektakel van 75 minuten werden de 870 aanwezigen op de Markt en de tv-kijkers (live op L1) meegenomen naar de oorlogsjaren. Het verhaal van de oorlog en de bevrijding werd verteld door middel van interviews, muziek en beelden die op de gebouwen werden geprojecteerd. De voorstelling eindigde met Danse Ôs Vreej, een lied dat Lex Uiting schreef op basis van de oorlogsverhalen van zijn oma.

Slotviering Markt Venlo

Startsein


De bevrijding van het Zuid-Limburgse Mesch vond plaats op 12 september 1944. Dat was het startsein voor de vieringen in de provincie. Zo waren er afgelopen maanden veel herdenkingen met parades met historische legervoertuigen, zoals in Brunssum en Maastricht.

Heel Limburg Vrij


Het duurde na de bevrijding van Mesch nog een half jaar voordat de oorlog in het midden en noorden van de provincie was afgelopen. Op 1 maart 1945 werd Venlo bevrijd. Twee dagen later volgden Velden, Arcen en Wellerlooi als laatste Limburgse plaatsen. Daarom vindt dinsdagavond de slotviering plaats onder het motto Heel Limburg is Vrij.

Informatie afkomstig van Omroep Venlo1Limburg en L1.

LIVE uitzending door L1

Kijk hier de feestelijkheden vanuit Venlo terug.