Bevrijdingsestafette Caen (FR) - Mesch - Maastricht


Estafettelopers en begeleiders van Atletiek Maastricht brengen in september voor de zestiende keer in de clubgeschiedenis het bevrijdingsvuur van Caen naar Maastricht. Zij overbruggen daarbij een afstand van meer dan 900 kilometer langs dezelfde route die de bevrijders van de Old Hickory-divisie in 1944 hebben afgelegd.

Atletiek Maastricht (AM) kent een rijke historie  ten aanzien van bevrijdingsestafettes. De eerste vond plaats in 1951, de laatste in 1994 bij gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding. Het was toen de 15e keer dat wij het bevrijdingsvuur vanuit Normandië (Omaha Beach) door Normandië, België, via Mesch en de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten naar Maastricht als eindpunt brachten. 25 jaar later, bij de herdenking van 75 jaar bevrijding, wordt het de 16e estafette. Het vrijheidsvuur wordt naar Limburg gebracht met 2 groepen lopers, die meer dan 900 km in estafettevorm afleggen. Deze estafette is mogelijk gemaakt door de gemeente Eijsden-Margraten, de gemeente Maastricht en de provincie Limburg.

Programma

  • Op 6 september is er een ceremoniële start van de estafette in Caen (Normandië, Frankrijk).
  • Op 7 september vertrekken de lopers vanuit Caen naar Zuid-Limburg.
  • De lopers van Atletiek Maastricht worden op 11 september in Brussel verwacht. Hier overhandigd de heer Frans Timmermans de Europese vlag die ook in het stadhuis van Maastricht wordt opgehangen.
  • Op 12 september komen de lopers vanuit België met de brandende fakkel Mesch binnen en openen daarmee de vele activiteiten die vanaf die dag in Limburg plaatsvinden. Vervolgens trekken de lopers via Noorbeek naar de Amerikaanse Begraafplaats.
  • Op 13 september gaan de lopers naar Cadier en Keer naar het Verzetsmonument en vervolgens naar Maastricht (Koningsplein).
  • Op 14 september arriveert het bevrijdingsvuur bij het stadhuis in Maastricht.
  • Op 15 september komt het vuur weer terug naar de Amerikaanse Begraafplaats bij de opening van het Liberation Concert.

Voor meer informatie kun je terecht op https://atletiekmaastricht.nl/bevrijdingsestafette-am-2019/.