Ex­tra voor­stel­ling 'Heel Lim­burg is Vrij' in Venlo


Op dinsdag 3 maart wordt feestelijk gevierd dat de provincie Limburg 75 jaar geleden bevrijd werd. De afsluitende herdenking gebeurt onder meer met de voorstelling Heel Limburg is Vrij, op de Markt voor het Venlose stadhuis. Kaarten voor deze voorstelling waren al in drie uur uitverkocht. Dankzij een extra inspanning van de provincie Limburg, het vfonds en betrokken gemeenten komt er nu een reprise van de slotviering. 's Avonds om 21:30 uur wordt de voorstelling herhaald. De uitgifte van de kaartjes start dinsdag 18 februari. Er zijn 750 plekken te vergeven met een maximum van twee kaartjes per persoon.

De slotviering is een voorstelling van ruim een uur in de open lucht, vol indrukwekkende verhalen, muziek, theater en visueel spektakel. De toegang is gratis maar het aantal stoelen is dus beperkt. Reserveren is mogelijk via de website van theater De Maaspoort (maaspoort.nl), vanaf 10:00 uur 18 februari. Los hiervan wordt de eerste voorstelling ook rechtstreeks uitgezonden door de regionale omroep L1 en door Omroep Venlo. Deze uitzending begint om 19:00 uur.

Dagprogramma

In de aanloop naar het slotspektakel wordt ook de bevrijding van Wellerlooi, Velden en Arcen herdacht. Historische voertuigen van Santa Fe doen alle dorpen aan en ook scholen worden bezocht. De rit begint om 10:00 uur in Wellerlooi (gemeente Bergen). In MFC 't Luukske wordt een boek 'Wellerlooi en de Tweede Wereldoorlog' gepresenteerd. Daar is ook een tentoonstelling ingericht.
Om 13:00 uur arriveert men in Velden bij basisschool De Startbaan, waar een speeltoestel in de vorm van een vliegtuig wordt aangeboden. Ook onthult men een informatiebord en wordt een digitaal beeldverhaal ten doop gehouden, over twee Joodse meisjes uit Amsterdam die in Velden waren ondergedoken.
Arcen is om 14:30 uur aan de beurt. Genodigden moeten daar in het oude gemeentehuis ontsnappen uit een escape-room om vervolgens te voet naar MFA De Schans te trekken. Een basisscholier vertelt daar een verhaal en men sluit af met muziek en dans. In Arcen worden speciaal alle 75-jarigen geëerd.


Steun

Het project 75 Jaar Bevrijding Limburg is een initiatief van de provincie Limburg. Het slotevenement Heel Limburg is Vrij wordt georganiseerd met steun van de provincie en het vfonds, in samenwerking met de gemeente Venlo. De organisatie ligt in handen van Stichting 75 jaar Vrijheid (uit Venlo).