Expositie 'Sinti in Limburg' in het Gouvernement


In de expositie ‘Nooit bevrijd!’ – Sinti in Limburg – staat de geschiedenis van de Sinti centraal. Met behulp van beeldmateriaal wordt de oorsprong van de Sinti uit India belicht, tot en met het zwervend bestaan tot in de twintigste eeuw in West – Europa. De vervolging en uitroeiing van de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt aan de hand van de lijsten van de gedeporteerden een naam en soms met foto’s een gezicht. De expositie wordt in de centrale hal van het Gouvernement vanaf 29 november 2019 voor twee maanden tentoongesteld als aanvulling op de expositie '75 jaar later - herinneringen van Joodse onderduikkinderen'.

Oorlog

In 1944 werden 245 Sinti, van wie 104 uit Limburg, vanuit Westerbork naar vernietigingskampen gestuurd. Ook vanuit het Vlaamse Mechelen werden 357 Sinti op transport gezet. Onder hen 31 mensen uit Limburg. Als eerbetoon aan de omgekomen Limburgse Sinti, zijn alle 135 namen afgedrukt op grote panelen, die deel uitmaken van de expositie.

Expositie

Met name over de gebeurtenissen in de oorlog is weinig bekend. Het onderwerp was te moeilijk voor de Sinti om te bespreken. Onderling, en al zeker met anderen, want daarvoor is de kloof met de samenleving te groot. Met de expositie ‘Nooit bevrijd!’ - Sinti in Limburg hopen de samenstellers het beeld over deze bevolkingsgroep bij te stellen en het wederzijds begrip en respect te vergroten.

De expositie is samengesteld door gemeentearchivaris Jac Lemmens van het Erfgoedcluster Weert en is tot stand gekomen na veel onderzoek in binnen- en buitenland en vele uren met de Sinti-gemeenschap gesproken te hebben.