Gouverneur kiest Limburgse bevrijdingsfoto


Op 14 november heeft gouverneur Theo Bovens in het Regionaal Historisch Centrum Limburg het startsein gegeven voor het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. De gouverneur heeft één speciale Limburgse bevrijdingsfoto uitgekozen.

De gouverneur heeft zijn keuze laten vallen op de onderstaande foto, genaamd ‘Headquarter Oklahoma’.  De gebeurtenis die op de foto afgebeeld staat, was een historisch moment voor Maastricht. Vanaf 1 oktober 1944 werd het Veldeke College in Maastricht namelijk door het Amerikaanse Negende Leger in gebruik genomen als hoofdkwartier.  Hier werd, door onder andere de Amerikaans Generaal Eisenhower en de Engelse Veldmaarschalk Montgomery, gesproken over de strategie om Duitsland binnen te vallen en tot overgave te dwingen. Het Veldeke College diende uiteindelijk tot augustus 1945 als hoofdkwartier.

Eind maart 2020 wordt de landelijke keuze van 100 foto’s bepaald. Op de site https://in100fotos.nl/ kun je terecht voor meer informatie en de laatste ontwikkelingen.​

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is een nationaal project (NIOD), dat in het kader van 75 Jaar Bevrijding, inwoners van Limburg oproept en stimuleert mee te doen de meest aansprekende foto's uit WOII bijeen te brengen. Zowel L1, Dagblad De Limburger, Limburgs Museum, Regionaal Historisch Centrum Limburg als de provincie zijn nauw betrokken bij dit project. Zelf ook een bijzondere bevrijdingsfoto? Lever die dan ook aan via de website.