Heerlens bevrijdingsboek: 'Feel at home, soldier!'


Op vrijdag 27 september 2019 heeft het comité 4 en 5 mei Heerlen bij boekhandel Van der Velden – Van Dam aan de Promenade in Heerlen de geheel bewerkte versie van het boekje ‘Feel at home, soldier!’ van Peter Pauwels gepresenteerd. Het boekje beschrijft de periode oktober 1944 – april 1945 toen Heerlen door het Amerikaanse leger en het Amerikaanse Rode Kruis was aangewezen als rest center.

Ontspanning

75 jaar geleden was Heerlen het ontspanningscentrum voor Amerikaanse soldaten die even weg mochten van het front. De mijnstad had theaters, bioscopen en danszalen en een dankbare bevolking die in september was bevrijd. In het pand van de Hema, aan de Dr. Poelsstraat, was de Red Cross Club gevestigd, opgezet door Amerikaanse Rode Kruismedewerkers.

Getuige

Er is nog een vrijwilligster uit die tijd in leven. Alice Michielsen – van Binsbergen meldde zich als 18-jarige om te helpen bij de opvang van de dodelijk vermoeide soldaten die even op adem mochten komen in Heerlen. "Wat me opviel is dat ze sigaret na sigaret opstaken. Ze waren als verdoofd. Wij boden ze koffie of chocolademelk aan en natuurlijk donuts. Over de ellende van het slagveld spraken we niet. Maar je kon het wel duidelijk in hun ogen zien. De angst", vertelt de 93-jarige Michielsen.

Boekje

Eenmaal tot rust gekomen, zochten de soldaten vertier in de stad. Vanwege de mijnen was Heerlen in die tijd een van de modernste steden van Nederland. Met veel bioscopen, theaters en danszalen. En de stad had amper iets te lijden gehad van het oorlogsgeweld. Het hele verhaal is na te lezen in het boekje "Feel At Home Soldier!", uitgegeven door het Comité 4&5 mei Heerlen.

Het boekje is te koop voor de prijs van € 3,00. In deze uitgave is ook een wandelroute met beschrijving van historische plekken van het Rest Center opgenomen. Meer historische achtergrondinformatie en een video over het verhaal vind je op www.1limburg.nl/amerikaanse-soldaten-vonden-rust.