Herdenking Holocaust: Lichtmonument 'LEVENSLICHT'


Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zal vanavond om 19:00 te gast zijn bij De Wereld Draait Door. Hier zal ze vertellen over 'LEVENSLICHT', een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Dit project is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in het levengeroepen, met als doel om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken en het bewustzijn te vergroten.

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari 2020 wordt het tijdelijk lichtmonument onthuld in gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid. Meer informatie over LEVENSLICHT vind je op www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid/.

Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.