Herman Kaiser over de rol van jongeren


De Limburg Herdenkt Vrijheidsboot is het decor van een serie bevrijdingsverhalen, uitgezonden op L1. In vijf thema-uitzendingen reist presentatrice Kirsten Paulus over de Maas van Zuid- naar Noord-Limburg, parallel aan de bevrijding in 1944-1945. Op de boot ontvangt ze allerlei gasten die allen iets vertellen over bevrijding, vrijheid of Limburgse projecten. In de derde aflevering kwam Herman Kaiser, voorzitter van het burgercomité 75 jaar bevrijding Limburg, op bezoek. Hij vertelde specifiek over zijn visie op het bereiken van jongeren en over hun rol in het toekomstige herdenken van de bevrijding.

Herman Kaiser ziet dat Limburgse jongeren massaal geïnteresseerd zijn in de activiteiten rondom 75 jaar bevrijding. “Wat opvalt is dat jongeren heel erg nieuwsgierig zijn naar het echte verhaal, wat erachter zit.” Dat echte verhaal moet je volgens Herman Kaiser echt op locatie horen. Niet uit boekjes of vanuit video’s, maar gewoon van de mensen zelf.

Deze mensen, die de bevrijding zelf hebben meegemaakt, kijken op een hele speciale manier naar het nieuws van nu, als het gaat over vluchtelingen. Zij weten namelijk ook wat het is om verdreven te worden van huis en haard. Eén les die de jeugd volgens Herman Kaiser moet trekken uit deze vergelijking, is dat er altijd mensen klaar staan om voor jouw vrijheid te vechten en om jou bescherming te geven.

Dat verhaal van vrijheid en vrede, waar je daadwerkelijk iets voor moet doen, is eigenlijk het doel van de huidige herdenkingen. De grote aandacht voor de bevrijdingsactiviteiten maken jongeren meer geïnteresseerd in de geschiedenis en wat er 75 jaar geleden daadwerkelijk gebeurd is.

Bekijk hier de derde aflevering van de Vrijheidsboot.


Dat is niet saai, dat is niet iets uit boeken. Dat is geen papier, dat is niet verstoft. Dat is iets wat doorwerkt in vandaag. Als je vandaag begrijpt vanuit de geschiedenis, begrijp je de huidige tijd veel beter."