RamVrie: jongeren over vrijheid


Limburg is 75 jaar geleden bevrijd. Er zijn nog mensen, die het verhaal van de Tweede Wereldoorlog uit de eerste hand meekregen. Maar hoe zit dat met  jonge mensen in deze moderne tijd!? Zij moeten immers het verhaal blijven vertellen, dat we al 75 jaar in vrijheid leven. Vrijheid is niet alleen vrij van oorlog, maar ook vrij van denken, van reizen, van gezindheid, van gender, van relaties, van meningsuiting en meer. Team RamVrie wil dat verhaal overbrengen aan jonge mensen door middel van een oer-Nederlands spel … het kwartetspel. Dit kwartetspel zal niet alleen in een fysieke versie uitgebracht worden, maar zal ook verwerkt worden in een gloednieuw ontwikkelde app. Met dat doel hebben een groep gemotiveerde jongeren het Team RamVrie opgericht.

RamVrie

Na goedkeuring van het project en toekenning van de subsidie door Provincie Limburg en het Vfonds, ging het team RamVrie verder aan de slag met de jongeren Jeroen, Rayhana, Janet en Vince en de initiatiefnemer en 'groepsvader' Louis. Om een beeld te krijgen bij de drijfveren en visie van de jongeren, hebben we ze een aantal vragen gesteld. Voor meer informatie over het project en de jongeren kun je terecht op www.ramvrie.nl.

De jongeren van RamVrie! Getekend door Janet Jayr (rechts)!

Vragen aan de jongeren:

1. Wat heeft jou gemotiveerd om je voor RamVrie in te zetten?

Vince Mouthaan (18): "Ik vind vrijheid het belangrijkste recht dat een mens kan hebben en toen Louis mij de kans aanreikte om kinderen te leren over het belang van vrijheid wist ik meteen dat ik dit wilde doen."

Jeroen Hendriks (20): "Vrijheid is een actueel thema dat hedendaags nog steeds zeer belangrijk is. Het is iets waar iedereen inclusief kinderen en jongeren zich bewust van moeten zijn. Via dit project draag ik mijn steentje bij."

2. Wat betekent vrijheid voor jou?

Janet Jayr (18): "Geen schaamte hebben, je geestelijk en fysiek goed voelen. Jezelf openstellen, vreugde hebben en voelen. Kunnen leven zonder obstakels. Vooral vrijheid van geloof."

Rayhana Bouta (22): "Vrijheid betekent voor mij doen wat je wilt en staan waar je wilt. Dat je kunt dragen wat je wilt en vooral zijn wat je wilt. Vrijheid van gender, seksualiteit en geloofsovertuiging vind ik erg belangrijk. Vrijheid staat in mijn top drie mensenrechten."

3. Vind je het belangrijk dat de bevrijding van de oorlog en onze huidige vrijheid in de toekomst herdacht moet blijven worden?

Jeroen Hendriks (20): "Ja! Zoals Albert Einstein ooit gezegd heeft “De bittere lessen uit het verleden moeten voortdurend opnieuw worden geleerd.” En ik denk dat iedereen het erover eens is dat de wereldoorlogen een bittere les waren. Dat mag nooit meer gebeuren."

Janet Jayr (18): "Ja, het helpt ons zeker nederig te blijven en zo laten we zien dat we blij zijn met onze vrijheid!"

4. Hoe zien deze herdenkingen er dan uit?

Vince Mouthaan (18): "Ik weet niet hoe zulke herdenking eruit zouden moeten zien, maar het belangrijkste is dat deze momenten mensen samenbrengen, want ondanks onze geschillen en verschillen zijn we allemaal mens. En we zijn allemaal vrij."

Rayhana Bouta (22): "Ik vind dat het feestelijk en gezamenlijk gevierd moet worden, bijvoorbeeld met leuke markten, bijeenkomsten of events."


Team RamVrie

vlnr Rayhana Bouta – Lone Dumont – Janet Jayr – Louis Hilgers – Jeroen Hendriks – Kaspar Treffers – Madiecke Posthumus