Kessel herdenkt 75 jaar bevrijding met vredestocht


Op dinsdag 19 november 2019 was het precies 75 jaar geleden dat Kessel bevrijd werd door de Britse Gordon Highlanders. In het kader van dit bijzonder kroonjaar organiseerde comité 75 jaar bevrijding Kessel samen met jeugdvereniging De Hobbits een fakkeltocht van het oorlogsmonument in de Donk naar het oorlogsmonument in de Kasteeltuin in Kessel-dorp. Voorafgaand aan deze vier kilometer lange bevrijdingstocht hebben kinderen van de basisscholen in Kessel en Kessel-Eik het vredesvuur afgehaald bij het gemeentehuis in Panningen, waarna zij dit vuur in een stoet naar beide oorlogsmonumenten hebben gebracht.

Vredestocht en herdenking

Vanaf 18.30 uur startte het defilé langs het oorlogsmonument ter ere van de vijf soldaten van de Gordon Highlanders die gesneuveld zijn tijdens de bevrijding van Kessel. De stoet werd voorafgegaan door de lopers met het Vredesvuur, gevolgd door militaire voertuigen van Black Watch en de Venlo Caledonian Pipeband.

Na de vredestocht gaf Geert Frische, vice-voorzitter van het Limburgs Parlement, een toespraak in de Kasteeltuin. De herdenkingsavond was verder gevuld met een kranslegging, gedichten, muziek, toespraken en natuurlijk het ontsteken van het bevrijdingsvuur.

Een ooggetuige van de Kesselse bevrijding