Kran­sen om Lim­burg­se oor­logs­slacht­of­fers te her­den­ken


Gouverneur Theo Bovens heeft vanochtend bij het Provinciaal Bevrijdingsmonument in Maastricht en bij het Provinciaal Verzetsmonument in Valkenburg een krans gelegd om alle slachtoffers van oorlogsgeweld sinds de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar vanwege de corona-omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Op beide plaatsen ging het dan ook om een korte ingetogen herdenking zonder genodigden en publiek.

Bij de ceremonie bij het Provinciaal Bevrijdingsmonument aan het Koningsplein in Maastricht legde de gouverneur de eerste krans, waarna trompettist Jerome de Vreede van de Koninklijke Oude Harmonie Eijsden The Last Post vertolkte. Na twee minuten stilte en het Wilhelmus ontstak de gouverneur het bevrijdingsvuur. Dat is door Maastrichtse estafettelopers vanuit het Franse Caen naar Limburg gebracht en werd eerder door de hele provincie gebruikt bij diverse activiteiten in het kader van ’75 Jaar Bevrijding Limburg’. Het werd aangereikt door Kirsten Genotte, lid van de Maastrichtse Atletiekvereniging en door haar zoon.


In Valkenburg legde de gouverneur in aanwezigheid van burgemeester Jan Schrijen een krans bij het Provinciaal Verzetsmonument bij de Cauberg.


De vele herdenkingsactiviteiten die normaal gesproken jaarlijks op 4 mei worden georganiseerd, vinden dit jaar zoveel mogelijk thuis plaats. Zonder de mogelijkheid om samen te komen om te herdenken en elkaar te steunen, wordt iedereen in Nederland gevraagd dit jaar zelf stil te staan bij deze 4 mei.


Eerder heeft gouverneur Theo Bovens alle Limburgers opgeroepen om vandaag, op 4 mei, de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan al die mensen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.