Leudal herdenkt ruim 700 gesneuvelden


Begin oktober heeft de Stichting Herdenkingsmonument Militairen, in het kader van het project ‘Leudal 75 jaar vrij’, de website www.leudalmonument.nl gelanceerd. Naast informatie over het Monument van Verdraagzaamheid, bevat de website ook een database met de ruim 700 militairen die sneuvelden in de regio Leudal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op donderdag 14 november om 14:00 uur vindt de jaarlijkse internationale herdenking plaats bij het Monument van Verdraagzaamheid.

Herdenking en uitbreiding

Toen in 2001 het Monument van Verdraagzaamheid werd onthuld, was dit ter nagedachtenis aan de 687 militairen van elf nationaliteiten die in deze regio het leven lieten tijdens WOII. Sinds de fusie van 2007 is de gemeente Leudal echter anders van samenstelling. Tijd om de lijst met gesneuvelden nogmaals te onderzoeken, aan te passen en, zo mogelijk, de gesneuvelden een gezicht te geven. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat in het dorp Hunsel een bemanningslid van de Lancaster die aldaar gecrasht is, de Zuid-Afrikaanse nationaliteit had. Dit betekent dat er dus niet slachtoffers uit elf, maar uit twaalf nationaliteiten in Leudal gesneuveld zijn.

Banners en boekjes

Een complete serie van levensgrote banners over de oorlogsslachtoffers reist momenteel als tentoonstelling door de regio Leudal, te beginnen bij het gemeentehuis. Overige locaties zijn terug te vinden op de website. Bij elke locatie worden door de stichting gratis boekjes ter beschikking gesteld, met hierin achtergrondinformatie over de gezichten van gevallenen. Op de parkeerplaats nabij het Monument van Verdraagzaamheid staat een groot spandoek met alle elf de gezichten. In het Leudalmuseum zijn de bijhorende boekjes verkrijgbaar.