Lim­burg viert be­vrij­ding


Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland in 1945 wordt gevierd. Op die dag capituleerden de Duitsers. Heel Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Ook Limburg.

Zo vindt op zaterdag 5 mei het Bevrijdingsfestival van Limburg plaats vanaf 11.00 uur op de Markt in Roermond.  De toegang is gratis. Tijdens dit evenement kunnen de bezoekers genieten van muziek en andere culturele uitingen. Alles natuurlijk om het vieren van de vrijheid, maar ook om te beseffen dat vrijheid iets is waarvoor je altijd je best zult moeten blijven doen. Het festival trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers.

Kruispunt Vrijheid in Limburgs Museum Venlo

Wat betekent vrijheid voor  jou? Hoe vorm je een samenleving waar voor iedereen plaats is? Dat soort vragen krijgt de bezoeker van het Limburgs Museum aan de Keulsepoort in Venlo voorgeschoteld over vrijheid en democratie. Het is een interactief project waarin de bezoeker ook wordt uitgenodigd allerlei doe-dingen te doen om je aan het denken te zetten en uiteindelijk een eigen mening te vormen over  vrijheid en democratie.

Lezing over dwangarbeid en verzet

Op vrijdag 4 mei spreekt dichter Herman Verweij in het Limburgs Museum over zijn bijzondere voettocht van Venlo naar Neumark in Polen. Het is een verhaal over ontmoetingen met toevallige passanten, maar vooral ook over dwangarbeid en verzet - en over zijn vader. Verweij werd geboren in 1945, het jaar van de bevrijding. Zijn vader had als dwangarbeider voor de Duitsers gewerkt in Neumark, zijn oom in Bramsche (D). Het zijn hun sporen die Herman Verweij volgt als hij, als volwassen man, van Venlo naar Neumark wandelt. De lezing van Verweij, inclusief lied en gedicht, begint om 15:00 uur in de theaterzaal van het Limburgs Museum in Venlo.