Limburgse Herdenking ’Holocaust Day’


Op maandag 27 januari 2020 vond in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de Limburgse herdenking van de International Holocaust Day plaats. Exact 75 jaar na de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz werd er uitgebreid stilgestaan bij de Holocaust, de bestrijding van antisemitisme en het belang van herdenken.

In het bijzijn van opperrabijn Jacobs, bisschop Smeets van Roermond en imam Ajouaou vond een intens en indrukwekkend programma plaats met bijdrages van Theo Bovens, Frans Timmermans, Herman Kaiser, Benoit Wesly, Esther Voet en Sheila Meinhardt. Leerlingen van het Connect College Echt-Susteren deelden hun ervaringen over het bezoek dat ze brachten aan Auschwitz. Met traditionele muziek en een kinderopera werd het programma muzikaal opgeluisterd. Na afloop van de bijeenkomst kregen de gasten het boek 'Vergeten leidt tot ballingschap' dat speciaal is gemaakt ter nagedachtenis aan de 1127 Limburgse slachtoffers van de holocaust.

Theo Bovens zei in zijn toespraak dat Limburg 75 jaar geleden - voor, tijdens en ná die verschrikkelijke oorlog - meer had moeten doen om de zo onmenselijk bedreigden te helpen. Tegenwoordig, in een tijd waar religies en groepen als minderwaardig worden weggezet, is het volgens Bovens daarom van belang dat we wel onze verantwoordelijkheid nemen.

“Het mag immers nooit meer gebeuren dat mensen vanwege hun oorsprong, afkomst of aard moeten verdwijnen; geen mens meer mogen zijn; en zo moeten lijden dat zelfs overleven altijd pijn blijft doen… Nooit meer.”

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, vindt het een burgerplicht om het mechanisme dat heeft geleid tot de Holocaust te blijven bestrijden. "Bestrijding blijft een gemeenschappelijke taak, want antisemitisme is bezig aan een opmars. Overal, in Europa en in Nederland", aldus Timmermans. Daarom is het van groot belang om jongeren te vertellen wat er gebeurd is en waarom. "Er is soms totaal onbegrip of gebrek aan kennis. De logica achter de Holocaust is niet gestorven bij het einde van het naziregime. Die logica moeten we blijven bestrijden."

Bekijk via deze link de reportage die L1 maakte van de herdenkingsbijeenkomst: l1.nl/limburg-staat-stil-bij-holocaust.

-

-