Limburgse studente wint columnwedstrijd over vrijheid


Lieve Smeets (22) student aan de Maastricht University is de winnaar van de columnwedstrijd van de Vrijheidscolleges en Roosevelt Foundation. Haar column werd geselecteerd uit 115 inzendingen. De opdracht was om een column te schrijven over één van de vier vrijheden van president Roosevelt. Smeets wint 200 euro en de column wordt gepubliceerd op de online media van de Vrijheidscolleges en Roosevelt Foundation. Veel scholieren en studenten schreven in hun columns over de coronacrisis en wat dit doet met hun gevoel voor vrijheid.

Lieve Smeets hoorde dat ze had gewonnen tijdens een Skype gesprek met Esther Lubberding, directeur van de Vrijheidscolleges en Han Polman, voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland. De jury is zeer onder de indruk van de kwaliteit van de 115 inzendingen. De jury koos voor de column van Lieve Smeets, omdat deze op sterke wijze de actuele situatie in Nederland verbond aan actualiteit in het buitenland.


Jury schrijft in het rapport; “Lieve schrijft op een prettige manier. Haar column is toegankelijk en verslapt op geen enkel moment. Het is knap hoe ze de coronacrisis weet te koppelen aan het recht op vrijheid van meningsuiting en specifiek persvrijheid in Nederland en Rusland. Hierdoor ga je op een andere manier nadenken over de ruime persvrijheid die we in Nederland genieten.” Veel columns verwijzen naar de coronacrisis. Ook Smeets doet dat in haar column over de vrijheid van meningsuiting; “Zeker in tijden als deze moeten we kunnen rekenen op journalisten die ons kritisch de waarheid voorleggen. We leren om zelf na te denken en meerdere invalshoeken in acht te nemen.”

Lees de column hier: www.vrijheidscolleges.nl/persvrijheid