Slot­ma­ni­fes­ta­tie: 'Heel Lim­burg is vrij' 3 maart in Ven­lo


Heel Limburg is Vrij, al 75 jaar. En dit wordt groots gevierd. Maandenlang is in de hele provincie feestelijk teruggeblikt op het einde van de Tweede Wereldoorlog in Limburg. Op dinsdag 3 maart 2020 is Venlo toneel voor de spectaculaire slotviering. Een avondvoorstelling vol indrukwekkende verhalen, muziek, theater en groots visueel spektakel.

De provinciale vieringen begonnen op 12 september 2019 in Mesch, Zuid-Limburg - het eerste dorp dat destijds in 1944 bevrijd werd. De stad Venlo werd pas een half jaar later, op 1 maart 1945 verlost van de bezetters. Tijdens de twee volgende dagen volgden als allerlaatste dorpen Velden, Arcen en Wellerlooi (gemeente Bergen). Daarom vindt de grote Limburgse slotviering plaats in Venlo onder het motto: Heel Limburg is Vrij, op dinsdag 3 maart.

De Markt voor het stadhuis vormt het decor van de manifestatie, die om 19.00 uur begint. Originele filmbeelden worden geprojecteerd tegen de gebouwen. Een jonge violiste speelt tussen het publiek, bevrijders rijden met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog het plein op.

De bezoekers ervaren wat het is om onderdrukt te worden. Ze voelen de angst voor deportatie, ze zien de dramatische bombardementen op de stad. En uiteindelijk is daar na de evacuatie, de langverwachte bevrijding. Het is een groot theaterspektakel dat zich letterlijk voor, achter en tussen de mensen afspeelt.

Toegangskaarten slotviering Venlo (uitverkocht)

Mensen kunnen dit unieke evenement bijwonen door tickets te bestellen via de website van theater De Maaspoort. Toegangskaarten zijn gratis, maar op de Markt is slechts plek voor maximaal 880 personen (inclusief genodigden). Mensen die geen ticket weten te bemachtigen kunnen het evenement ook live volgen op de televisiezenders L1 en Omroep Venlo.

Programma overdag

In de aanloop naar het slotspektakel wordt ook de bevrijding van Wellerlooi, Velden en Arcen herdacht. Historische voertuigen van Santa Fe doen alle dorpen aan en ook scholen worden bezocht. De rit begint om 10:00 uur in Wellerlooi. In MFC 't Luukske wordt een boek 'Wellerlooi en de Tweede Wereldoorlog' gepresenteerd. Daar is ook een tentoonstelling ingericht.

Om 13:00 uur arriveert men in Velden bij basisschool De Startbaan, waar een speeltoestel in de vorm van een vliegtuig wordt aangeboden. Ook onthult men een informatiebord en wordt een digitaal beeldverhaal ten doop gehouden, over twee Joodse meisjes uit Amsterdam die in Velden waren ondergedoken.

Arcen is om 14:30 uur aan de beurt. Genodigden moeten daar in het oude gemeentehuis ontsnappen uit een escape-room om vervolgens te voet naar MFA De Schans te trekken. Een basisscholier vertelt daar een verhaal en men sluit af met muziek en dans. In Arcen worden speciaal alle 75-jarigen geëerd.

Steun

Het project 75 Jaar Bevrijding Limburg is een initiatief van de provincie Limburg. Het slotevenement Heel Limburg is Vrij wordt mogelijk gemaakt met steun van de provincie en het vfonds, in samenwerking met de gemeente Venlo. De organisatie ligt in handen van Stichting 75 jaar Vrijheid (uit Venlo).

Vlaggen van alle Limburgse gemeenten in Venlo


Live op L1 (3 mrt 19:00)

Dinsdag 3 maart wordt in Venlo de slotmanifestatie gehouden, 'Heel Limburg is vrij'. Een avond vol indrukwekkende verhalen, muziek, theater en groots visueel spektakel.

EXTRA VOORSTELLING!!!

Dankzij een extra inspanning van de provincie Limburg, het vfonds en betrokken gemeenten komt er nu een reprise van de slotviering. 's Avonds om 21:30 uur wordt de voorstelling herhaald. De uitgifte van de kaartjes start dinsdag 18 februari. Er zijn 750 plekken te vergeven met een maximum van twee kaartjes per persoon.

De slotviering is een voorstelling van ruim een uur in de open lucht, vol indrukwekkende verhalen, muziek, theater en visueel spektakel. De toegang is gratis maar het aantal stoelen is dus beperkt. Reserveren is mogelijk via de website van theater De Maaspoort (maaspoort.nl), vanaf 10:00 uur 18 februari. Los hiervan wordt de eerste voorstelling ook rechtstreeks uitgezonden door de regionale omroep L1 en door Omroep Venlo. Deze uitzending begint om 19:00 uur.