Sneak preview in de Vrijheid-express


Een reizende expositie over de tweede wereldoorlog door de Nederlandse provincies

De Maand van de Vrijheid (4 april- 5 mei 2020) vormt het hoogtepunt van de viering van 75 jaar bevrijding in Nederland. Tijdens deze bijzondere maand gaan 14 bussen door de 12 Nederlandse provincies, de hoofdstad en de hofstad rijden. Vandaag kregen Gouverneur Theo Bovens en Herman Kaiser, voorzitter van het burgercomité 75 jaar bevrijding Limburg, een sneak preview in de Vrijheid-express. Samen met de burgemeesters van de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar is een kijkje genomen in de reizende expositie over de tweede wereldoorlog.

Een bijzonder podium

Naast de expositie is de bus ook een ontmoetingsplaats, verhalengenerator en een bron van locatie gebonden historische verhalen. 75 jaar na de bevrijding zijn er steeds minder mensen die verhalen over de oorlog en de bevrijding uit de eerste hand kunnen vertellen. De bedoeling is dan ook om juist deze mensen in de express een podium te geven, bijvoorbeeld voor een lezing, interview of informele ontmoeting. De Vrijheid-express biedt de gelegenheid opa of oma te vragen naar verhalen over de oorlog, nu het nog kan.

In 2020 worden 750 locaties bezocht

Samen met regionale musea en lokale comités worden de trailers ingericht, zodat iedere Vrijheid-express aansluit op de regionale en lokale geschiedenis. De Vrijheid-expressen zullen zo’n 750 locaties aandoen in 2020. Schoolpleinen, stadspleinen en festivals enzovoorts worden dan bezocht.

Blik binnen in de Vrijheid Express

Kaartje met pin Geef vrijheid door

Gouverneur Bovens, Herman Kaiser en burgemeesters van gennep, Bergen, Mook en Middelaar