Spel RamVrie leert kinderen de waarde van vrijheid


Hoe leer je de waarde van vrijheid aan jongeren die nooit een oorlog hebben meegemaakt? Door aan te sluiten bij hun eigen leefwereld, dacht Louis Hilgers uit Hoensbroek. Vrijdag lanceerde hij, samen met een viertal studenten die de game ontwikkelden, het spel RamVrie, waarbij scholieren in een game hun eigen vrijheden kunnen verzamelen. RamVrie is een van de jongerenprojecten die rondom 75 jaar bevrijding gerealiseerd zijn met steun van Provincie Limburg.

Lancering

Tientallen legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog reden vandaag naar basisschool De Regenboog in Hoensbroek. De lancering van het bevrijdingsspel RamVrie moest een gepaste sfeer krijgen. Op het speelplein van de basisschool werd de stoet onthaald door een honderdtal juichende kinderen. "We hebben met onze klas gepraat over wanneer je je vrij kunt voelen", vertelt de 10-jarige Isis uit groep 6.

Kwartet

De game RamVrie is ontwikkeld door een viertal studenten. "Het is een kwartetspel over vrijheid, vooral gericht op jongeren. Het was wel moeilijk om een spel te maken voor kinderen die nooit een oorlog hebben meegemaakt", zo vertelt Rayhana Bouta, een van de makers. "We hebben ons echt goed moeten orienteren op wat de kinderen zou boeien. Maar uiteindelijk is het wel gelukt, denk ik", zo vult Janet Yayr aan.

Initiatief voor het spel kwam van Louis Hilgers, zelf 49 jaar actief in het onderwijs. "Hoe kunnen we kinderen van nu bereiken en bijbrengen wat vrijheid betekent? Dat kan alleen maar als je bij hun leefwereld aansluit. Dat hebben we geprobeerd met dit spel, dat je zowel met kaarten kunt spelen als in een game."

Gratis

Het spel RamVrie wordt verspreid onder 347 basisscholen, en 87 scholen voor voortgezet onderwijs. De ambitie is om RamVrie ook ander scholen in andere provincies te verspreiden. "Het is een kwestie van geduld... We gaan Nederland leren dat RamVrie helemaal vrij betekent", vertelt Louis Hilgers. "Ook alle lesmateriaal is gratis te gebruiken. Dat lesmateriaal is speciaal bedoeld voor kinderen. Dus kinderen geven zelf de lessen over allerlei facetten van vrijheid, zoals vrijheid van religie, van meningsuiting, van seksuele geaardheid, noem maar op. Scholieren presenteren, de docent gaat achter in de klas zitten. Dat is de basis." De game RamVrie is gratis verkrijgbaar in de appstore.

Artikel afkomstig van 1Limburg.