Tentoonstelling ‘De vondst vertelt’ verlengd t/m 26 januari


In 2019 was het 75 jaar geleden dat de regio Heerlen werd bevrijd. De verhalen van bezetting en bevrijding van de inwoners van de oude mijnstreek zijn talrijk. Verhalen van groot verlies, of klein geluk. Van onderduiken, meevechten, overleven of opgroeien. Verhalen die voortleven in de families van Parkstad en soms zelfs doorklinken aan de overkant van de oceaan. In de tentoonstelling ‘De vondst vertelt’ halen bijzondere voorwerpen van toen deze persoonlijke verhalen naar nu: van dagboeken tot uniformen en van bevrijdingskrant tot granaatscherf. De tentoonstelling zou tot 31 december te bezoeken zijn, maar wegens succes is de looptijd verlengd tot en met zondag 26 januari.

De vondst vertelt


Na een oproep in het voorjaar van 2019 zonden bewoners uit persoonlijke archieven voorwerpen met verhalen in. Deze ruim 30 vondsten vertellen elk een persoonlijk verhaal uit oorlogstijd: ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis achter de sierlijke bierkan die Jack Vinders van zijn tante erfde. Zij kreeg deze als cadeau voor haar huwelijk, die in oorlogstijden troost bood, maar waar ook een donkere kant aan kleeft.


Nieuwe vondsten

Sinds de opening van ‘De vondst vertelt’ op 18 september 2019, de dag waarop heel Heerlen bevrijd werd, zijn er nog tal van unieke objecten aangeboden en toegevoegd aan de tentoonstelling. Allen hebben ze een bijzondere herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en tonen ze het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding. Zo werd een prachtig schilderij van Koningin Wilhelmina aangedragen. De vader van Jos Kurnig schilderde het portret in de oorlogsjaren. Het doek heeft twee zijdes; aan de achterkant is de afbeelding te zien van een keurig gezin. Als er bezoek langskwam of men rook onraad, werd de foto omgedraaid naar dit tafereel. Na de bevrijding kon Wilhelmina ongestoord schitteren aan de muur.

Bezoek De vondst vertelt

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met zondag 26 januari, op dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u kijken op www.devondst.nl/vertelt.


‘De vondst vertelt’ is een project van De Vondst, het centrum voor archeologie in Limburg, Historisch Goud, het erfgoedbedrijf van gemeente Heerlen, en verhalenplatform Heerlen Vertelt samen met inwoners van de regio Parkstad.