WO2-veteraan 75 jaar later opnieuw in Maastricht


In mergelgrotten van De Schark in Maastricht vond op kerstavond 1944 een bijzondere nachtmis plaats. Meer dan 250 Amerikaanse soldaten vierden ver van huis Kerst, samen met de Maastrichtse Broeders van de Beyart. Een van de destijds aanwezige soldaten, de nu 95-jarige Don Bertino, kwam 75 jaar later terug en nam opnieuw deel aan de nachtmis. National Geographic volgt deze held uit North Carolina bij zijn terugkomst in Maastricht en interviewde hem over zijn belevenissen. In het Gouvernement aan de Maas was er een persoonlijk ontvangst door Gouverneur Theo Bovens.

Nachtmis kerstavond 1944

Op 14 september 1944 werd Maastricht bevrijd door Amerikaanse troepen. De stad bleef een veldslag bespaard doordat de meeste Duitsers reeds verdwenen waren. Ongeveer 800 Amerikanen werden belast met de handhaving van de orde en het beveiligen van de stad. Voor hen werd op kerstavond 1944 een speciale nachtmis in de Mergelgroeve de Schark georganiseerd.

Het was koud in de militaire voertuigen die in de avond van 24 december 1944 reden richting de Sint Pietersberg bij Maastricht. De inzittende Amerikaanse militairen voelden hoe de vorst beet aan hun handen en voeten. Onderweg naar hun eindbestemming raakten ze verdwaald op de verduisterde wegen, waardoor ze vreesden te laat te komen. Ze arriveerden echter ruimschoots op tijd en zouden nooit vergeten wat ze die nacht meemaakten. “Nooit eerder hadden we zo’n prachtige mis bijgewoond op zo’n geschikte plek voor een kerstnachtmis”, aldus één van hen.

-

De uitzenddatum van het interview van National Geographic wordt later via Provincie Limburg bekendgemaakt.

WO2-Veteraan Don Bertino (95) op bezoek in Maastricht

.