Terugblikken uit de provincie


De Vrijheidsboot vaart uit!

Op donderdag 12 september 2019 is de Vrijheidsboot voor het eerst uitgevaren op L1. In zes speciale televisie-uitzendingen reist presentatrice Kirsten Paulus over de Maas van Zuid- naar Noord-Limburg, parallel aan de bevrijdingsroute van Limburg in 1944-1945.

Tocht Gulpen-Wittem

De bevrijdingstocht in Gulpen Wittem werd georganiseerd door het platform 75 jaar bevrijding Gulpen-Wittem. Gulp en Geul Journaal was ter plaatse en heeft op 14 september 2019 een videoreportage gemaakt van de bevrijdingstocht.

Herdenking Roermond

Tijdens de Pontificale Eucharistieviering in de Kathedraal van Roermond werden de namen voorgelezen van de zestien bisdompriesters, zeven paters en een broeder die als gevolg van hun rol in het verzet de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

Kunstproject Jonathan Wanders

Vanaf 6 september 2019 waren er, langs de provinciale weg tussen Margraten en Cadier en Keer, een maand lang verschillende onderdelen van een kunstproject van Jonathan Wanders te bewonderen. Een speciaal ontworpen Memorial Wall blijft zelfs tot eind 2024 hangen op een muur bij het kruispunt met stoplichten in Margraten.

Verzet naar Vrijheid

Op 2 en 3 november 2019 vond de culturele belevenis Verzet naar Vrijheid plaats. De manifestatie zette het verhaal van Beringe tijdens de Tweede Wereldoorlog in een muziektheatervoorstelling op de bühne. Over groot verdriet en klein geluk. Over geloof, hoop en liefde. In de Sint-Jozefkerk, op locatie. Met persoonlijke teksten, muziek, dans en theater.

Ooggetuigenverslag Dresden 1945

Op 13 februari 2020 was het precies 75 jaar geleden dat het bombardement op de Duitse stad Dresden plaatshad. Nationaal en internationaal wordt daar bij stilgestaan. Er vielen zeker 25.000 doden. In Dresden zaten ook veel Limburgse dwangarbeiders. De video vertelt het verhaal van een ooggetuige.

Jongeren lanceren game RamVrie

Hoe leer je de waarde van vrijheid aan jongeren die nooit een oorlog hebben meegemaakt? Door aan te sluiten bij hun eigen leefwereld, dacht Louis Hilgers uit Hoensbroek. Vrijdag lanceerde hij, samen met een viertal studenten die de game ontwikkelden, het spel RamVrie.

Lim­burg­se Her­den­king ’Ho­lo­caust Day’

Op maandag 27 januari 2020 vond in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de Limburgse herdenking van de International Holocaust Day plaats. Exact 75 jaar na de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz werd er uitgebreid stilgestaan bij de Holocaust, de bestrijding van antisemitisme en het belang van herdenken.

Educatief scholenproject "Weg naar vrijheid"

In de periode van 2 september tot en met 16 november 2019 heeft Stichting Leudal 75 jaar bevrijd samen met de stichting Edumare een leesboek geschreven genaamd “Laat nooit merken dat je bang bent” en een digitaal info-portaal (mindmap-structuur)

Herdenking 75 jaar Bevrijding Weert

Zoals ieder jaar, werd ook dit jaar op 22 september de Bevrijding van Weert, door een eenheid van het Britse leger, het 1e bataljon The Suffolk Regiment, herdacht, bij het Suffolk Monument. Een sobere herdenking met verhalen, muziek en kranslegging.

Herdenkingsweekend Echt-Susteren

Het weekend van 17 t/m 19 januari 2020 stond in de gemeente Echt-Susteren geheel in het teken van herdenking, viering en verbroedering. Samen met verschillende lokale initiatieven en de gemeenten Maaseik (B) en Selfkant (D) werd voor een passend programma voor jong en oud gezorgd, met o.a. een Liberty Tour en een Re-enactment battle.

Molenfeesten Lottum

Twee gebeurtenissen stonden op 6 oktober 2019 centraal in Lottum. Het was 75 geleden dat de oude molen door oorlogsgeweld werd vernietigd. Tevens vierden we de bevrijding van Lottum. En in 2019 was het 10 jaar geleden dat de herbouwde Houthuizer Molen werd geopend.

CdK over burgerparticipatie

Gouverneur Theo Bovens spreekt in de onderstaande video over burgerparticipatie en de rol van het burgercomité in het project 75 jaar bevrijding Limburg. Bovens vertelt trots te zijn dat de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding in Limburg echt door de samenleving opgepakt en georganiseerd is.

80631136_2379379569042815_8559260481032814592_n

WO2-veteraan in Maastricht

In mergelgrotten van De Schark in Maastricht vond op kerstavond 1944 een bijzondere nachtmis plaats. Meer dan 250 Amerikaanse soldaten vierden ver van huis Kerst, samen met de Maastrichtse  Broeders van de Beyart. Een van de destijds aanwezige soldaten, de nu 95-jarige Don Bertino, kwam 75 jaar later terug en nam opnieuw deel aan de nachtmis.

De Laatste Getuigen

In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg heeft Toneelgroep Maastricht samen met De Domijnen een uniek theatraal document gemaakt. In een regie van artistiek leider Michel Sluysmans gaven zeven acteurs en een pianist stem aan de verhalen van ‘de laatste getuigen’, mannen en vrouwen die de bevrijding in Limburg hebben meegemaakt.

Terugblik ope­nings­week­end 75 jaar be­vrij­ding Lim­burg

Van 12 tot en met 15 september heeft het openingsweekend van 75 jaar bevrijding in Limburg plaatsgevonden. Om terug te blikken op dit feestelijke openingsweekend, kunt u hier een selectie aan foto's bekijken voor iedere dag van het weekend.

Vannacht naar Dag

Op zaterdag 21 september 2019 heeft in de hal van het stadhuis van Weert de performance Vannacht naar Dag plaatsgevonden. Het was een muzikale vertelling over oorlog en vrede van zangeres en actrice Quirine Melssen dat zich afspeelt in het schemergebied tussen nacht en dag. Quirine vertelt verhalen met indringende ervaringen van gewone mensen.

Concert Mignon en Si-Tard

Op 18 september 2019 heeft in Schouwburg de Domijnen Sittard-Geleen een bevrijdingsconcert plaatsgevonden, georganiseerd door mannenkoren Mignon Geleen en Si-Tard Sittard. Het was een optreden als één groot Mannenkoor, samen met Big Band The Jack Million Band, Damestrio Manoesh, Jeugdkoor Mignon en Enzo Kok.

Vredestocht in kessel

In het kader van de bevrijding van Kessel, driekwart eeuw geleden, organiseerde comité 75 jaar bevrijding Kessel samen met jeugdvereniging De Hobbits een fakkeltocht van het oorlogsmonument in de Donk naar het oorlogsmonument in de Kasteeltuin in Kessel-dorp.

Her­man Kai­ser over jon­ge­ren

In de derde aflevering van de Limburg Herdenkt Vrijheidsboot kwam Herman Kaiser, voorzitter van het burgercomité 75 jaar bevrijding Limburg, op bezoek. Hij vertelde specifiek over zijn visie op het bereiken van jongeren en over hun rol in het toekomstige herdenken van de bevrijding.

Stad Onderweg: een Limburgs vluchtverhaal

Stad Onderweg is een documentaire-project bestaande uit een film, een online platform (website) en een lesprogramma voor groep acht en het voortgezet onderwijs. Het project  is een initiatief van Stichting MaiLena en de documentaire is gemaakt door filmmaakster Jotja Ingrid Bessems.

Bevrijdingscomité on Tour: Hayat en Esther

In de rubriek ‘Comité on Tour’ vragen we verschillende leden van het comité 75 jaar bevrijding Limburg over hun bezoek aan een bevrijdingsactiviteit. We trappen af met Esther Damman en Hayat Barrahmun. Zij bezochten samen de tentoonstelling ‘Tekens van vrijheid’ in het Limburgs Museum in Venlo.

Jongeren beleven (on)vrijheid met VR-Experience

In de voetstappen van 75 jaar vrijheid in Limburg, volgt ADV Limburg de bevrijdingsroute met de VR-Experience ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’. ADV Limburg richt zich met de Experience op scholieren en jongeren, de generatie waarvoor vrijheid vanzelfsprekend is. Het laat de jongeren nadenken over verschillende thema's rondom vrijheid en roept uiteenlopende reacties op.

Terugblik Vrijheidscolleges

In september 2019 hebben in het Gouvernement aan de Maas en in het Bernardinuscollege Heerlen vrijheidscolleges plaatsgevonden. Auteur en journalist Natascha van Weezel was spreker tijdens deze colleges en vertelde over haar eigen visie op vrijheid, met daarbij een koppeling tussen het verleden, heden en de toekomst.

Bezoek ambassadeurs NAVO

Op 13 september jongstleden hebben verschillende landvertegenwoordigers een werkbezoek gebracht aan Zuid-Limburg in het teken van veiligheid, stabiliteit en internationale samenwerking. Tevens werden er in Maastricht bloemen en kransen gelegd om de slachtoffers te eren en om stil te staan bij vrede en vrijheid.

Uw activiteit in de terugblik?

Op deze pagina heeft u de mogelijkheid om informatie, foto's en video's over uw activiteit, voor de terugblik met ons te delen!

Uit de Provincie!

Provincie Limburg is trots op alle gemeentes, verenigingen, organisaties en inwoners. Er worden massaal activiteiten georganiseerd rondom 75 jaar bevrijding en deze worden veelal druk bezocht. Om terug te blikken op al dit moois, plaatsen we hier filmpjes, fotoalbums en andere links, om zo een beeld te geven van een greep uit alle activiteiten die in Limburg georganiseerd zijn!

Website Memorial Center Margraten

Artikel Stolpersteine

Freedom Fest Roermond

Fragmenten L1 radio en TV

Website + database Leudal Monument

Bevrijdingsprogramma Venray

L1 Vrijheidsboot afleveringen

Promovideo 'De Laatste Getuigen' - Toneelgroep Maastricht

Aflevering 'Bevrijd' van Good Veurein

Fotoalbum 75 jaar bevrijding Gulpen-Wittem

Website Bernard Goovaerts

Expositie 'Blie­ve Ver­tel­le'

Gemeentemuseum Het Land van Thorn initieerde vanaf medio sept '19 tot medio aug '20 een in- en outdoor tentoonstelling 'Blieve Vertelle' waarin de oorlogsjaren en de bevrijding centraal stonden. In het museum vertellen twaalf mannen en vrouwen uit Thorn hoe zij de bevrijding hebben beleefd.

Roermond 1 maart 2020

Herdenking in de kathedraal van Roermond op 1 maart 2020, waarna later het bevrijdingsvuur door de estafettelopers vanuit Caen binnen gebracht werd.

‘Classic meets Freedom’

Op 15 sept. 2019 vond in Bocholtz het bevrijdingsconcert plaats, ‘Classic meets Freedom’. Een verbroederingsconcert georganiseerd door Zangkoor st. Joseph Bocholtz, i.s.m. fanfare St Cecilia Bocholtz en St Mariën-gesangverein Horbach (D) en solist Pieter Nass.

Docu 75 jaar vrijheid Venray

Dit najaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog voor Venray eindigde. In de herfst en winter van 1944 werden Venray en de kerkdorpen bevrijd. Om die reden zijn er in ieder kerkdorp en in Venray zelf diverse herdenkingsactiviteiten.

Project Vrije Vogels

Van 26 augustus tot en met 21 oktober 2019 heeft in Landgraaf het scholierenproject Vrije Vogels plaatsgevonden.  Ruim 700 leerlingen van de groepen 7-8 (10-12 jarigen) maakten individuele Vogels uit allerlei materialen en schreven prachtige, persoonlijke teksten over wat vrijheid voor hen betekent.

Carnavalszitting Amby

In september 1944 hangt er spanning in de lucht… Nederland is al ruim 4 jaar bezet, maar daar komt langzaam een einde aan. De bevrijding van Amby stond er eveneens aan te komen; al lange tijd gonst het van de geruchten dat de geallieerden oprukken uit het zuiden. Eerst nog ver weg vanuit Frankrijk, maar vanaf 2 september uit het naburige België. Het kon niet lang meer duren en Amby was dan ook op 15 september 1944 bevrijd.

Nu, 75 jaar later, vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven... in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Zoals bekend, werd het begrip vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog extreem ingeperkt voor mensen. Men werd gedwongen zich te conformeren aan de idealen van één man... aan zijn regels, zonder enige persvrijheid of vrijheid van meningsuiting. De rechtspraak was in handen van de bezetter en velen hebben hun grootse bezit, "hun leven", gegeven om aan deze situatie een einde te maken. Zoals in elke oorlog, revolutie of gewapend conflict vielen er vele onschuldige slachtoffers.


Ook als CV de Sjlaaibök hechten wij aan een moment van bezinning om het herwinnen van onze vrijheid en de gevallen slachtoffers te herdenken. Dat doen wij met het lied "Zombie" van de Ierse band, The Cranberries. Zombie is van origine een protestlied waarin het Noord-Ierse conflict wordt aangekaart en in het bijzonder de moord op twee kinderen door de IRA-bomaanslag in het district Warrington. Vanavond staat dit lied echter in het teken van onze bevrijding en nemen wij u mee naar de tijd van toen.

Kerkdienst ´Verdraagzaam´

Op 15 september 2019 heeft in de St. Jan aan het Vrijthof in Maastricht een oecumenische dienst over verdraagzaamheid plaatsgevonden, iets waar ook kerken aan mee willen werken. Om wat meer te weten te komen over de organisatie en hun drijfveren, hebben we ze een aantal vragen gesteld.

Von Clermontplein tijdens In het zicht van de vrijheid

Liberation Vaals

In samenwerking met de gemeenschap werden in september en oktober 2019 in Vaals onder de noemer Vaals Vrij een aantal evenementen georganiseerd om 75 jaar vrijheid te herinneren, bespreken en te vieren. Bekijk hier foto's van de activiteiten in Vaals.

Vier & Verbind Limmel

Vrijdag 13-09-2019 was het 75 jaar geleden dat Maastricht en dus ook Limmel door de Amerikanen werden bevrijd van de Duitse bezetting. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, werd er door de werkgroep Vier & Verbind een programma opgezet.

Toespraak Herman Kaiser - Herdenking Roermond

“Comité Voettocht 30 December” organiseerde voor de 23e keer een voettocht en herdenking ter nagedachtenis aan de veertien mensen die in de nacht van 26 op 27 december 1944 sneuvelden bij Roermond. Herman Kaiser hield een toespraak tijdens deze herdenking.

Tentoonstelling in Thorn: 'Blieve Vertelle'

Jongerenproject RamVrie

Team RamVrie wil het verhaal van vrijheid, in alle denkbare vormen,  overbrengen aan jonge mensen door middel van een oer-Nederlands spel, het kwartetspel. Met dat doel hebben een groep gemotiveerde jongeren het Team RamVrie opgericht.

Be­vrij­dingses­ta­fet­te Caen - Mesch - Maas­tricht

Estafettelopers en begeleiders van Atletiek Maastricht hebben in september voor de zestiende keer in de clubgeschiedenis het bevrijdingsvuur van Caen naar Maastricht gebracht. Zij volgden, meer dan 900 kilometer lang, dezelfde route als de bevrijders in 1944.

Bevrijdingsfeest Thorn 22-09 Foto's: Gerrie Datema