Bevrijdingsconcert Mignon en Si-Tard


Op 18 september 2019 heeft in Schouwburg de Domijnen Sittard-Geleen een bevrijdingsconcert plaatsgevonden, georganiseerd door mannenkoren Mignon Geleen en Si-Tard Sittard. Het was een optreden als één groot Mannenkoor, samen met Big Band The Jack Million Band, Damestrio Manoesh, Jeugdkoor Mignon en Enzo Kok. Vóór de pauze werd er vooral herdenkingsmuziek gespeeld en waren er toespraken van Gouverneur Bovens en Burgemeester Cox. Na de pauze stond het concert in het teken van het vieren van de bevrijding met herkenbare muziek uit de jaren 40-50.

Om wat meer te weten te komen over de organisatie en hun drijfveren, hebben we een aantal vragen gesteld aan Piet Besselink, die nauw betrokken was bij het bevrijdingsconcert.

Wat heeft u gemotiveerd om de activiteit te organiseren?

De samenwerking van beiden koren op een dierbaar en indrukwekkend moment. Beide koren wilden van elkaar leren en onderzoeken en ervaren of samenwerking in de toekomst verbeterd kan worden. Parallel aan dit concert is daarnaast een tentoonstelling georganiseerd i.s.m leerlingen van Trevianum  scholengroep in het Mariapark te Sittard.

Wat betekent vrijheid voor u?

Oorlog en vrede blijven herdenken en overdragen aan onze volgende generatie(s) opdat men bewust wordt/blijft dat vrijheid niet zo gewoon is zoals wij dat normaal ervaren. Door de combinatie van beide koren met jeugdkoor, scholieren en medewerkers ontstond een mooie band onder elkaar.

Kijk je dan om je heen in de wereld, dan besef je pas hoe goed wij het hebben en dat we dat moeten blijven koesteren.

Welk specifiek publiek bezocht uw activiteit en wat waren hun reacties?

Behalve onze vaste "supporters"van beide koren waren er veel genodigden van provincie, omliggende gemeenten en Euregio. Ook ouders en grootouders van het jeugdkoor waren volop vertegenwoordigd. Reacties waren zeer lovend over de uitvoering en de programmasamenstelling.

De samenstelling is dusdanig goed bevallen dat we inmiddels bezig zijn om soortgelijk concert op 10 mei 2020 in de Hanenhof te verzorgen. Ook de tentoonstelling van de leerlingen van Trevianum werd als hoogwaardig en verbluffend ervaren.