Comité on Tour: Hayat en Esther


In de rubriek ‘Comité on Tour’ vragen we verschillende leden van het comité 75 jaar bevrijding Limburg over hun bezoek aan een bevrijdingsactiviteit. We trappen af met Esther Damman en Hayat Barrahmun. Zij bezochten samen het openingsprogramma van de tentoonstelling ‘Tekens van vrijheid’ in het Limburgs Museum in Venlo. Deze tentoonstelling toont indringende, grootse werken van kunstenaars en filmmakers die reflecteren op de verworven vrijheid na 1945.

Comité

Het comité 75 jaar bevrijding Limburg adviseert de provincie onder andere over subsidies, samenstelling, regionale spreiding en diversiteit van de projecten in het kader van 75 jaar bevrijding. Naast deze adviserende rol, zijn de comitéleden uiteraard ook zelf geïnteresseerd in alles wat er georganiseerd wordt rondom de bevrijding. Hayat, advocate en partner bij Boels Zanders Advocaten, hoopt op initiatieven die de urgentie van vrede en vrijheid duidelijk maken en onderling raakvlakken met elkaar hebben en die door de hele maatschappij heen verbindingen leggen. “Zoveel mogelijk mensen zouden zich in die initiatieven moeten herkennen zodat ze zich ook betrokken voelen, erbij willen zijn en zelfs getriggerd worden om ook zelf iets te doen."

Kortom, initiatieven die ertoe leiden tot het gevoel van saamhorigheid en betrokkenheid.

Vrijheid

Esther, eigenaar van Jesaijes Communicatie, ziet bevrijding als een grote poort die open gaat en toegang biedt tot een bruisend, drukbezocht dorpsplein, waar echt geleefd wordt. Waar mensen met elkaar in contact komen, elkaar liefhebben en bonje trappen. Vrijheid leidt tot het volle leven, met eigen keuzes die in vrijheid worden gemaakt. Is er geen vrijheid, dan rest enkel een soort overleven. Hayat stelt dat je respect moet hebben voor elkaars verschillen. ”Of iemand anders is, denkt of eruit ziet dan jijzelf, dat zou niet iets moeten uitmaken."

Toon belangstelling, verdiep je in de beweegredenen of de achtergrond van de ander.

Tentoonstelling

De tentoonstelling die Esther en Hayat bezochten roept een wereld van parallellen op tussen verleden en heden en toont een generatie-overschrijdende visie op vrijheid. Esther noemt de tentoonstelling indrukwekkend en prachtig verzorgd, een aanrader. “Het maakt het besef los dat na de enorme ellende en ravage en na een strak bewind (ook op het gebied van de Kunsten), in feite een hele bijzondere en vooral bevrijdende kunststroming is ontstaan.” Ook Hayat heeft van het programma en de tentoonstelling genoten. Beide comitéleden vonden de getoonde films geweldig en noemen de prachtige teksten die op de wanden afgebeeld waren. Het interview met de jonge filmmakers en bevlogen sprekers was volgens hen een hele leuke aanvulling op het programma.

De tentoonstelling ‘Tekens van vrijheid’ is nog tot en met 8 maart 2020 te bewonderen in het Limburgs Museum in Venlo. Meer informatie: www.limburgsmuseum.nl.