Kunstproject Jonathan Wanders


Vanaf 6 september 2019 waren er, langs de provinciale weg tussen Margraten en Cadier en Keer, een maand lang verschillende onderdelen van een kunstproject van Jonathan Wanders te bewonderen. Een speciaal ontworpen Memorial Wall blijft zelfs tot eind 2024 hangen op een muur bij het kruispunt met stoplichten in Margraten. Om terug te blikken op Memorial Wall, maar zeker ook de onderdelen van het project die al ten einde zijn, namelijk Remembrance Road en Freedom and Friendship, heeft de kunstenaar zelf een aantal vragen beantwoord over zijn project en persoonlijke visie en drijfveren.

Wat hield uw project in?

Remembrance Road

Remembrance Road was een levendig en prikkelend monument in Margraten. Het herinnerde weggebruikers subtiel aan de bevrijding en creëerde op poëtische en ingetogen manier bewustwording. Om 386 bomen waren witte en gekleurde satijnlinten gestrikt. Witte linten symboliseerden de slachtoffers van WOII. Rood, blauw en geel gekleurde linten verwezen naar de vlaggen van Amerika, Nederland en Limburg.

Freedom and Friendship

Vier grote fotodoeken, langs de Provinciale weg tussen Margraten en Cadier en Keer, toonden de vriendschap tussen Amerikaanse bevrijders en inwoners van de gemeente Eijsden-Margraten tijdens de bevrijdingsperiode. Mooie, persoonlijke en optimistische (originele) beelden die het ‘vrijheidsgevoel’ weer deden beleven en de onlosmakelijke verbondenheid toonde tussen inwoners en bevrijders.

Memorial Wall

Memorial Wall is een drieluik van 20 x 4 m., bij het kruispunt en stoplichten in Margraten, en bestaat uit een historische foto, een hedendaagse foto en een korte, prikkelende tekst. Op een toegankelijke manier wordt verwezen naar het belang van het doorgeven van vrijheid – van generatie op generatie - en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Wat zijn onze verantwoordelijkheden als vrije mensen?

Wat heeft u gemotiveerd om de activiteit te organiseren?

Er kan nooit genoeg aandacht zijn voor thema's zoals oorlog, vrede, vrijheid, bevrijding, gevolgen van oorlog, bewustwording, verantwoordelijkheid etc. Ik vind het als kunstenaar belangrijk mensen te prikkelen, te laten nadenken, uit te dagen met dergelijke thema's en dan liefst op een bijzondere, verrassende wijze. Ik vind nog altijd, tijdens dergelijke events, dat de nadruk te veel ligt op het herinneren, de nostalgie en dat we vrijheid als vanzelfsprekend ervaren. Er worden te weinig de juiste vragen gesteld bv. Wat zijn onze verantwoordelijkheden als vrije mensen?

Wat betekent vrijheid voor u?

Hier verwijs ik graag naar de tekst van mijn kunstproject Memorial Wall (nog altijd te zien in Margraten bij de stoplichten):

Onze bevrijding is meer dan
een mooie herinnering.                      
Het is een belofte aan
toekomstige generaties,
waar ook ter wereld.                      
Want vrijheid is
niet vanzelfsprekend.

Welk specifiek publiek bezocht uw activiteit
en wat waren hun reacties?

Omdat het kunstproject was gesitueerd langs de provinciale weg tussen Margraten en Cadier en Keer hebben honderdduizenden mensen het project gezien. Een enorm veelzijdig publiek, maar uiteraard vooral uit Zuid-Limburg.

Reacties via (social) media, mail, telefoon en persoonlijke gesprekken zijn uitermate positief en soms ook emotioneel! Een enkeling stuurde me foto's waarop ze poseerden met de doeken, omdat ze familie waren van de mensen op de foto. Dat was erg bijzonder