De Laatste Getuigen


In het kader van het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Limburg heeft Toneelgroep Maastricht in co-productie met De Domijnen een uniek theatraal document over deze mijlpaal in de geschiedenis gebracht. In een regie van artistiek leider Michel Sluysmans gaven zeven acteurs en een pianist stem aan de verhalen van ‘de laatste getuigen’, mannen en vrouwen die de bevrijding in Limburg hebben meegemaakt.

De activiteit heeft in de maanden oktober en november 2019 plaatsgevonden in de volgende Limburgse Theaters: Parkstad Limburg Theaters, Theater aan het Vrijthof, Theater & Events De Maaspoort, ECI Cultuurfabriek, Munttheater, Schouwburg Venray, Oos Heim/ Gemeente Margraten en De Domijnen.

Het concept van De laatste getuigen is afkomstig van het Burgtheater in Wenen. Michel Sluysmans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht, zag een van die voorstellingen en bedacht dat het heel goed zou passen bij 75 jaar bevrijding Limburg. “Er komt een generatie aan het woord die er over vijf of tien jaar niet meer is. En met hen verdwijnen ook hun verhalen. Het zijn de verhalen waar onze opa’s en oma’s iets van hebben meegekregen – en uiteindelijk ook wij. Want trauma’s worden doorgegeven in families, het duurt vaak twee, drie generaties voordat ze zijn uitgewerkt.

Video 'De Laatste Getuigen'

Quotes over de voorstelling

“Een bijzondere uitvoering van deze persoonlijke verhalen. Beelden en verhalen waar ik mijn ogen niet droog bij hield.”

- Wilma Hoeijmakers, 25-11-19, Facebook


“Indrukwekkende oorlogsverhalen. Mooi ook dat kinderen van toen erbij waren in De Domijnen. Toneel maakt geschreven verhalen nog indringender. Moeten we eigenlijk vastleggen voor tv. Als cultureel erfgoed.”

- L1 Leo Hauben, 24-10-19, Twitter