Scholierenproject Vrije Vogels


Van 26 augustus tot en met 21 oktober 2019 heeft in Landgraaf het scholierenproject Vrije Vogels plaatsgevonden. Het ‘Vrije Vogels’ project was een bijzondere samenwerking tussen alle Landgraafse basisscholen, gemeente Landgraaf, Vrije Akademie, bibliotheek en winkelcentrum Op de Kamp. Ruim 700 leerlingen van de groepen 7-8 (10-12 jarigen) maakten individuele Vogels uit allerlei materialen en schreven prachtige, persoonlijke teksten over wat vrijheid voor hen betekent.

Om wat meer te weten te komen over de organisatie en hun drijfveren, hebben we een aantal vragen gesteld aan Aukje Delnooz, die als cultuurcoach van Vrije Akademie Parkstad nauw betrokken was bij het bevrijdingsconcert.

Wat heeft u gemotiveerd om de activiteit te organiseren?

Het “Vrije Vogels” project had als doel om leerlingen van de bovenbouw basisonderwijs (groepen 7-8, dus 10-12 jarigen) bewust te maken van de vrijheid waarin we leven en dat dit niet overal en voor iedereen vanzelfsprekend is.
Om de diversiteit van onze vrije samenleving zichtbaar te maken, heeft elke school in een andere techniek gewerkt, waardoor er Vogels zijn ontstaan in alle soorten, kleuren en maten, gemaakt met o.a. kippengaas, folie, klei, vilt, foam, potlood (wetenschappelijk tekenen), linosnede en animatie. Zo vieren we dat je in Nederland vrij bent om jezelf te zijn.

Wat betekent vrijheid voor u?

Ik vind het belangrijk dat we niet alleen kijken naar de rechten en vrijheden die we hier genieten, maar ook de plichten en verantwoordelijkheden die daarbij horen: de vrijheid van de een mag niet de onvrijheid van de ander betekenen.

Welk specifiek publiek bezocht uw activiteit en wat waren hun reacties?

De leerlingen en hun ouders zijn uiteraard gaan kijken naar de vele verschillende Vrije Vogels, maar ook het winkelend publiek in Op de Kamp en de bezoekers van de bibliotheek en het Bevrijdingsconcert in het Cultuurhuis kregen de kleurrijke creaties te zien.

Naast de Vogels werd ook een selectie van de gedichten en gedachten van de kinderen tentoongesteld. Posters en flyers gaven uitleg over het doel van het project. Reacties van deelnemers, partners en bezoekers waren ontzettend positief!