Tentoonstelling 'Blieve Vertelle'


Gemeentemuseum Het Land van Thorn initieerde vanaf medio sept '19 tot medio aug '20 een in- en outdoor tentoonstelling 'Blieve Vertelle' waarin de oorlogsjaren en de bevrijding centraal stonden. In het museum vertellen twaalf mannen en vrouwen uit Thorn hoe zij de bevrijding hebben beleefd. Kinderen uit de regio laten aan de hand van werkstukken zien hoe zij hun vrijheid beleven en door de oude kern van Thorn is een historische route.

Om wat meer te weten te komen over de organisatie en hun drijfveren, hebben we een aantal vragen gesteld aan Marlie Gruijthuijsen, verantwoordelijk voor de PR van het project.

Wat heeft u gemotiveerd om de activiteit te organiseren?

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daarom blijven wij de verhalen vertellen. Wie kan die boodschap beter overbrengen dan zij die de oorlog hebben meegemaakt? 75 Jaar Bevrijding Limburg was aanleiding om aandacht te besteden aan de bevrijdingsjaren in het witte stadje Thorn. De tentoonstelling is ontstaan vanuit de behoefte om herdenken vooral dicht bij de burgers te brengen. Dus niet vanuit een militair perspectief maar 'van burgers voor burgers'.

Wat betekent vrijheid voor u?

Vrijheid betekent dat wij een keuze hebben om ons leven te leiden zoals wij dat zelf willen. Vrijheid betekent ook dat wij verantwoordelijk om moeten gaan met onze medemens en onze planeet. Vrijheid is een gemeenschappelijk goed en niet voorbehouden aan een individu.

Welk specifiek publiek bezocht uw activiteit en wat waren hun reacties?

We hebben naast de inwoners van Thorn vooral bezoekers gehad uit alle windstreken van Nederland. De grootste interessegroep bleken 40-plussers en senioren. De reacties waren bijzonder positief. Veel bezoekers realiseerden zich niet dat er zoveel gebeurd is in Thorn tijdens de laatste bevrijdingsmaanden.

Voor meer informatie, zie www.museumhetlandvanthorn.nl.