Terugblik Vrijheidscollege


In september 2019 hebben in het Gouvernement aan de Maas en het Bernardinuscollege in Heerlen Vrijheidscolleges plaatsgevonden. Auteur en documentairemaker Natascha van Weezel was spreker tijdens deze colleges en vertelde over haar eigen visie op vrijheid, waarbij een koppeling werd gemaakt tussen het verleden, heden en de toekomst. Honderden studenten woonden de colleges bij en er werd zeer aandachtig geluisterd. Aan het eind was er tijd voor discussies, waarin groepjes met elkaar spraken over de thema's rondom vrijheid.

“Je bent niet vrij als je jezelf in een hokje zet. Je bent pas vrij als je jezelf kunt zijn.”

Klas 4 Havo van het Bernardinuscollege werd daarnaast uitgedaagd een opstel te schrijven over vrijheid. Een aantal opvallende quotes uit de opstellen:


“Het sprak het mij enorm aan dat Natascha van Weezel niet meteen vooroordelen gelooft en zelf “onderzoek” doet naar hoe iemand is. En dat ze zichzelf durft te zijn. Ondanks dat ze een enorme lading haat en bedreigingen over zich heen heeft gekregen, is ze niet bang om zichzelf te zijn en haar gevoelens te tonen en haar mening uit te spreken.”

“Vrijheid hoeft niet perse te betekenen dat je bevrijd wordt van een oorlog en daarna niet meer bezet bent en je aan regels moet houden waar je je niet aan wilt houden, maar ook je vrijheid als mens en de vrijheid om te doen wat je wilt doen, of de vrijheid als je losbreekt van iets dat altijd heel slecht voor je is geweest. Vrijheid is een van de meest kostbare dingen die we hebben en die we moeten koesteren.”


“(..) niet iedereen hoeft slecht te zijn als je het niet met ze eens bent. Je moet gewoon naar de ander luisteren.”


“Voor mij is vrijheid ook dat je kan leven, dat je kan genieten, dat je gezond mag zijn. Vrij zijn, is dat je je niet hoeft te beschermen of te schuilen voor een ander, dat je je kan laten zien wie je bent, waar jij voor staat, waar jij in gelooft en dat niemand dat kan veranderen, zo vond ik dat ook mooi, hoe ‘’puur’’ Natascha van Weezel wel niet is, ze praat met mensen zonder enig oordeel te hebben van tevoren, dat zie je niet vaak deze tijd, in deze tijd hebben mensen snel een oordeel over iemand, meestal is dat oordeel negatief, en dat Natascha daar zo doorheen kijkt, en de mensen echt probeert te leren kennen, vind ik echt knap, je weet wat iedereen zegt; ‘’Don’t judge a book by it’s cover’’ dit is precies wat Natascha doet/bedoelt.”

Foto's zijn gemaakt door Philip Driessen.

Meer informatie kun je vinden op http://www.vrijheidscolleges.nl/.

Gouvernement aan de Maas

Gouvernement aan de Maas

Gouvernement aan de Maas

Gouvernement aan de Maas

Bernardinuscollege Heerlen