Vier & Verbind Limmel


Vrijdag 13-09-2019 was het 75 jaar geleden dat Maastricht en dus ook Limmel door de Amerikanen werden bevrijd van de Duitse bezetting. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, werd er door de werkgroep Vier & Verbind (bestaande uit: Buurtnetwerk Limmel, Stichting beheer Kapelaan Lochtmanhuis en Integraal Kind Centrum De Geluksvogel) op vrijdag 13 september 2019 een programma opgezet en een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd.

’s Morgens werd door een groep kinderen van IKC De Geluksvogel bloemstukken gemaakt en door een andere groep kinderen werd het gedenkteken voor oorlogsslachtoffers gepoetst. Aan de gevel van het Kapelaan Lochtmanhuis werden Amerikaanse-, Nederlandse-, Limburgse- en Maastrichtse vlaggen opgehangen. De zaal in het Kapelaan Lochtmanhuis werd feestelijk aangekleed met vlaggen, stoelen en tafels, statafels en op elke tafel stonden vaasjes met vlaggetjes. Tevens was er een hoekje ingericht met een diashow met informatie en filmbeelden over de bevrijding.

Om 13.45 u. kwamen de kinderen van de bovenbouw van IKC De Geluksvogel met de leerkrachten naar het plein voor het Lochtmanhuis en kregen ze allemaal een vlaggetje. Samen met inwoners van Limmel en afgevaardigden van Limmelse verenigingen liep eenieder naar het
gedenkteken voor oorlogsslachtoffers op het kerkhof Limmel. Om 14.00 u. werden de klokken geluid en aansluitend begon de herdenking. Door de kinderen werden enkele zelf gemaakte gedichten voorgedragen, de directeur van IKC De Geluksvogel noemde alle namen van de Limmelse oorlogsslachtoffers op en deelde mede dat het gedenkteken voor oorlogsslachtoffers Limmel door De Geluksvogel was geadopteerd, een mooie en bijzondere geste.

Hierna werden door leerlingen en verenigingen bloemstukken bij het
gedenkteken geplaatst. Na het voordragen van een gedicht door een van de kinderen werd ‘The last Post’ gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte. Nogmaals werd door een van de kinderen een gedicht voorgedragen en daarna liep eenieder langs het gedenkteken en nam op zijn/haar eigen wijze afscheid. In het Lochtmanhuis werd bij het borstbeeld van Kapelaan Lochtman een door de leerlingen gemaakt bloemstuk geplaatst.

Na afloop van deze herdenking kon eenieder in het Kapelaan Lochtmanhuis napraten onder het genot van koffie, thee, fris en een stukje ’75 jaar bevrijdingscake’. Voor de kinderen was er, geheel in Amerikaanse stijl, ook chocolade en kauwgum. Al met al was het een mooie herdenking die, met dank aan allen, zeker navolging verdiend.