Vrijheid-express Limburg


Op 5 mei 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. In iedere provincie rijdt daarvoor vanaf begin april een Vrijheid-express om verhalen over oorlog en vrijheid op te halen en te brengen. Burgemeesters, wethouders, scholen, verzorgingshuizen, musea en bedrijven verwelkomen de trailers in de gemeente. De Vrijheid-express fungeert als ontmoetingsplaats, expositieruimte en evenementenplatform.

Het hart van de nationale viering 75 jaar bevrijding is de Maand van de Vrijheid (4 april tot en met 5 mei 2020) wanneer heel Nederland stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Tijdens deze maand rijdt in iedere provincie, op initiatief van het Nationale 4,5 mei comité, een Vrijheid-express (personenbus) om het gesprek over vrijheid in alle provincies op gang te brengen.

De Vrijheid-express biedt een podium aan verhalen over oorlog en vrijheid. Persoonlijke ontmoetingen, intieme voorstellingen en unieke optredens maken onderdeel uit van de programmering in en rond de Vrijheid-express. In de bussen kan iedereen meedenken over de betekenis van vrijheid, en een persoonlijke boodschap achterlaten.

Met de Vrijheid-express willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. Iedere provincie heeft een maand lang een eigen Vrijheid-express, die in totaal 32 dagen rondrijdt. De campagnemaand start op 4 april 2020 in Tubbergen; waar de twaalf bussen symbolisch worden overgedragen aan de provincies. Vanaf 5 april rijdt de Vrijheid-express door onze provincie.

Bij vragen of opmerkingen over de Vrijheid-express, kunt u mailen naar vrijheid-express75jaarbevrijding@prvlimburg.nl