Terugblikken uit de provincie


Stad Onderweg: een Limburgs vluchtverhaal

Stad Onderweg is een documentaire-project bestaande uit een film, een online platform (website) en een lesprogramma voor groep acht en het voortgezet onderwijs. Het project  is een initiatief van Stichting MaiLena en de documentaire is gemaakt door filmmaakster Jotja Ingrid Bessems.

Bevrijdingscomité on Tour: Hayat en Esther

In de rubriek ‘Comité on Tour’ vragen we verschillende leden van het comité 75 jaar bevrijding Limburg over hun bezoek aan een bevrijdingsactiviteit. We trappen af met Esther Damman en Hayat Barrahmun. Zij bezochten samen de tentoonstelling ‘Tekens van vrijheid’ in het Limburgs Museum in Venlo.

Jongeren beleven (on)vrijheid met VR-Experience

In de voetstappen van 75 jaar vrijheid in Limburg, volgt ADV Limburg de bevrijdingsroute met de VR-Experience ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’. ADV Limburg richt zich met de Experience op scholieren en jongeren, de generatie waarvoor vrijheid vanzelfsprekend is. Het laat de jongeren nadenken over verschillende thema's rondom vrijheid en roept uiteenlopende reacties op.

Terugblik Vrijheidscolleges

In september 2019 hebben in het Gouvernement aan de Maas en in het Bernardinuscollege Heerlen vrijheidscolleges plaatsgevonden. Auteur en journalist Natascha van Weezel was spreker tijdens deze colleges en vertelde over haar eigen visie op vrijheid, met daarbij een koppeling tussen het verleden, heden en de toekomst.

Bezoek ambassadeurs NAVO

Op 13 september jongstleden hebben verschillende landvertegenwoordigers een werkbezoek gebracht aan Zuid-Limburg in het teken van veiligheid, stabiliteit en internationale samenwerking. Tevens werden er in Maastricht bloemen en kransen gelegd om de slachtoffers te eren en om stil te staan bij vrede en vrijheid.

Uit de Provincie!

Provincie Limburg is trots op alle gemeentes, verenigingen, organisaties en inwoners. Er worden massaal activiteiten georganiseerd rondom 75 jaar bevrijding en deze worden veelal druk bezocht. Om terug te blikken op al dit moois, plaatsen we hier filmpjes, fotoalbums en andere links!

Fragmenten L1 radio en TV

Website + database Leudal Monument

Bevrijdingsprogramma Venray

L1 Vrijheidsboot afleveringen

Promovideo 'De Laatste Getuigen' - Toneelgroep Maastricht

Aflevering 'Bevrijd' van Good Veurein

Fotoalbum 75 jaar bevrijding Gulpen-Wittem

Website Bernard Goovaerts

Her­man Kai­ser over de rol van jon­ge­ren

In de derde aflevering van de Limburg Herdenkt Vrijheidsboot kwam Herman Kaiser, voorzitter van het burgercomité 75 jaar bevrijding Limburg, op bezoek. Hij vertelde specifiek over zijn visie op het bereiken van jongeren en over hun rol in het toekomstige herdenken van de bevrijding.

Be­vrij­dingses­ta­fet­te Caen - Mesch - Maas­tricht

Estafettelopers en begeleiders van Atletiek Maastricht hebben in september voor de zestiende keer in de clubgeschiedenis het bevrijdingsvuur van Caen naar Maastricht gebracht. Zij volgden, meer dan 900 kilometer lang, dezelfde route als de bevrijders in 1944.

Bevrijdingsfeest Thorn 22-09 Foto's: Gerrie Datema